Eduard Pidra: Komentář k nové strojírenské směrnici a bezpečnosti strojů v ČR a SK

Eduard Pidra: Komentář k nové strojírenské směrnici a bezpečnosti strojů v ČR a SK

„Na Česko-slovenském trhu firmám často chybí povědomí o normách vztahujících se k bezpečnosti strojních zařízení. Tím spíš, pokud stroj nebo jeho část pochází ze zemí mimo Evropskou unii, což je v praxi velmi častý případ. Každé zařízení uváděné do provozu musí splňovat evropské normy a požadavky strojírenské směrnice. Neplatí to jen pro nová zařízení a ta znovu uváděná do provozu. Mnoho firem si navíc neuvědomuje, že i pokud již provozovaný stroj osadí novou častí, je potřeba celý proces posouzení rizik, certifikace a tvorby manuálu absolvovat znovu. V případě pracovního úrazu na takovém stroji totiž hrozí firmě vysoká pokuta až 50.000.000Kč (2.000.000€). Příklady z praxe, které končí utrženými prsty či ještě těžším zraněním, přitom nejsou výjimečné,“ uvádí Eduard Pidra.

Strojní bezpečnost bude pro české firmy ještě větším tématem příští rok, a to kvůli připravované nové strojírenské směrnici. Pro firmy bude nová směrnice často znamenat povinnost opatřit si novou certifikaci a bezpečnostní posouzení svých zařízení, případně povinnost omezit provoz. „V České republice hrozí nedostatek orgánů, které mohou firmám certifikace udělit. Tato skutečnost může kromě dalších nákladů firmám způsobit i komplikace se samotným provozem,“ upozorňuje Pidra. Právě certifikace, posouzení bezpečnostních rizik a doplňování bezpečnostních prvků a bezpečnostní dokumentace je téma, jemuž se s firmou EK-INDUSTRY věnuje.

Eduard Pidra je český podnikatel, zakladatel a CEO společnosti EK-INDUSTRY. Vedle distribuce, podpory a servisu elektrotechnických a elektronických komponentů pro průmyslovou automatizaci je jednou z největších českých kapacit rovněž pro posuzování rizik, doplňování zabezpečení a aplikaci norem, bezpečnostní dokumentace a certifikace strojních zařízení.

Zdroj informací

Eduard Pidra, CEO EK-INDUSTRY a EK-INDUSTRY SK

Datum

8. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2605 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál