Vít Hradil: Češi reálně zchudli a tento trend bude pokračovat

Vít Hradil: Češi reálně zchudli a tento trend bude pokračovat

Průměrná česká mzda v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla hodnoty 37 929 Kč a meziročně tak narostla o 7,2 %. To by byla pozitivní zpráva, pokud by ve stejném období spotřebitelské ceny neposkočily o 11,2 %. Ve výsledku tak průměrný Čech reálně zchudl o 3,6 %. Jedná se již o druhý pokles reálné průměrné mzdy v řadě, když v minulém čtvrtletí činil -3,0 %. Zároveň jde o pro průměrného českého zaměstnance o nejméně vydařený kvartál od roku 1998. Medián mezd, tedy výplata, na kterou polovina Čechů nedosáhne a druhá polovina ji převyšuje, narostl meziročně o 6,6 % a aktuálně činí 31 923 Kč.

Nejslabšího přilepšení se tentokrát dočkali zaměstnanci veřejného sektoru, kde pracovníci v administrativě „oslavují“ růst mezd o 1,9 %, zdravotníci o 2,7 % a pracovníci ve školství o 3,4 %. Na opačném konci žebříčku nalezneme sektor peněžnictví a pojišťovnictví (15,9 %), realitní sektor (13,9 %) a ubytování a pohostinství (11,2 %). Z geografického pohledu rostly mzdy nejpomaleji v Ústeckém kraji (5,7 %), nejrychleji pak v Karlovarském kraji (8,2 %) a v Praze (8,1 %).

Podobně jako většina dalších ekonomických indikátorů jsou i statistiky růst průměrné mzdy nadále poněkud zkreslovány pandemií koronaviru a s ní spojenými opatřeními. Právě před rokem si totiž epidemická situace vyžádala odstavení nemalého počtu pracovníků na překážky v zaměstnání, do karantén či na ošetřovné, což jejich loňskou reportovanou mzdu snižovalo a letos tak její meziroční růst vypadá impozantněji, než skutečně je. To se týká primárně pracovníků v pohostinství, ubytování či kultuře. V některých sektorech je pak aktuálně patrné ochlazování ekonomické aktivity, když například v odvětví výroby motorových vozidel došlo jak k poklesu evidenčního počtu zaměstnanců, tak i k relativně slabému růstu mezd. Naopak veselo zůstává v oblasti IT, která reportuje nejdynamičtější růst počtu pracovníků a zároveň solidní růst mezd.

Obecně lze ovšem konstatovat, že mzdy ve většině odvětví reflektují všeobecný růst cenové hladiny a část dodatečných příjmů z dražší produkce firmy předávají svým zaměstnancům. To bude pokračovat i ve zbytku roku a vzhledem k nadále mizivé míře nezaměstnanosti lze očekávat, že tlak na zvyšování mezd bude zesilovat. Za celý rok tak podle nás průměrná mzda naroste o 8,4 %, což ovšem ani zdaleka nebude stačit na pokrytí inflace, a reálně tak průměrný Čech zchudne o více než 6 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

7. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5624 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál