Jana Steckerová: Dubnová data z reálné ekonomiky zklamala

Jana Steckerová: Dubnová data z reálné ekonomiky zklamala

Výsledek průmyslové výroby, zahraničního obchodu i stavebnictví v dubnu výrazně zaostal za tržními očekáváními. Na datech byl patrný vliv vysokých cen dovážených surovin i pokračující problémy se subdodávkami. Meziměsíčně byl nižší i objem nových objednávek. Nedařilo se ani stavebnictví, kde meziměsíčně výrazně propadla především složka inženýrského stavitelství. Otázkou je, zda výstup sektorů již nezačne být limitován nejen chybějícími vstupy či jejich vysokými cenami, ale i klesající poptávkou. Ta již začíná narážet na svou kapacitu vysoké ceny absorbovat.

V průmyslovém sektoru zklamala nejenom data za duben, k horšímu byla revidována čísla i za předchozí měsíc. Dubnový meziměsíční pokles o 0,8 % znamená, že meziroční dynamika spadla z -1,4 % v březnu na -6,4 %. Zavážil zde ale fakt jednoho pracovního dnu méně v letošním dubnu oproti loňsku. Po očištění o kalendářní efekty tak meziroční dubnový pokles činil -3,8 %.

Z hlediska struktury se nedařilo zejména automobilovému průmyslu, kde se potíže s dodávkami projevují nejvíce. Výroba motorových vozidel tak spadla po očištění o kalendářní dny o 15,7 % y/y, výroba ostatních dopravních prostředků pak dokonce o 28,2 % y/y. Zpracovávatelský průmysl jako celek je níže o 4,0 %. Jsou ale i odvětví, která rostou, jako například oděvní a potravinářský průmysl, výroba nápojů, papírenský, kovodělný či strojírenský průmysl. Nepotěšil ani vývoj nových zakázek. Ty v dubnu klesly o 2,2 % m/m po sezónním očištění. S výjimkou chemického a strojírenského průmyslu klesly objednávky ve všech sledovaných odvětvích.

Nedařilo se ani zahraničnímu obchodu. Ten v dubnu překvapil deficitem 28,4 miliard CZK, když trh čekal zhruba polovinu. Na výsledku se negativně podepsaly vysoké ceny ropy a zemního plynu a snaha se zemním plynem předzásobit. Deficit v této kategorii byl tak meziročně o 24,5 mld. CZK hlubší. Vymazal tak téměř celý přebytek obchodu s motorovými vozidly, který byl navíc o 11,4 mld. CZK meziročně nižší. Meziměsíčně se po sezónním očištění vývoz zvýšil o 1,3 %, dovoz o 5,3 %. Zatímco za první čtyři měsíce loňského roku dosáhla bilance zahraničního obchodu přebytku 81,9 mld. CZK, v letošním roce to byl naopak deficit 37,9 mld. CZK. Za celý letošní rok tak bilance skončí také s vysokou pravděpodobností v červených číslech.

Ve stavebnictví v dubnu pokračoval negativní vývoj. Tamní produkce v souhrnu klesla meziměsíčně o 1,9 % po předchozím poklesu o 2,4 %. Zatímco na přelomu loňského a letošního roku stavebnictví zaznamenalo poměrně silné oživení, nyní už se nachází opět v poklesu. K prohloubení meziměsíčního poklesu došlo v inženýrském stavitelství, a to z 2,4 % v březnu na dubnových -7,7 %. V pozemním stavitelství produkce po předchozím poklesu meziměsíčně vzrostla, avšak pouze o skromných 0,7 %. V dubnu se navíc poměrně výrazně snížil počet vydaných stavebních povolení (meziměsíčně o 9,2 %). Meziroční růst celkové stavební produkce o 4 % souvisel s nízkou srovnávací základnou loňského roku.

Vyhlídky pro celý letošní rok tak nejsou nikterak růžové. Průmyslová produkce letos podle nás poklesne, když naše dubnová prognóza počítá s celoročním snížením reálné průmyslové výroby zhruba o procento. Za první čtyři měsíce činilo meziroční snížení 1,3 %, přičemž ani pro další měsíce nebudou průmyslníkům nahrávat přetrvávající potíže v subdodávkách a zdražující se komponenty pro výrobu včetně energií. Postupně se ale bude z meziročního pohledu snižovat statistická základna. Nesnadná situace v českém průmyslu spolu s vysokými cenami energií plus snahou se energetickými surovinami předzásobit uvrhnou do červených čísel i zahraniční obchod. Otazníky visí i nad českým stavitelstvím, kde by rostoucí ceny vstupů i hypoték mohly již začít limitovat poptávku po stavebních pracích.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Komerční banka, a.s.

Datum

6. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4815 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál