Jan Vejmělek: Potíže v dodavatelském řetězci sráží tuzemský průmysl

Jan Vejmělek: Potíže v dodavatelském řetězci sráží tuzemský průmysl

Dubnová data v plné síle ukázala na potíže v dodavatelském řetězci v souvislosti s válkou na Ukrajině i pandemií covidu, který kvůli lockdownům omezil produkci zejména v Číně, tedy v počátcích výrobního řetězce.

Zklamala nejenom samotná data za duben, ale k horšímu byla revidována čísla i za předchozí měsíc. Dubnový meziměsíční pokles o 0,8 % znamená, že meziroční dynamika spadla z -1,4 % v březnu na -6,4 %. Zavážil zde ale fakt jednoho pracovního dnu méně v letošním dubnu oproti loňsku. Po očištění o kalendářní efekty tak meziroční dubnový pokles činil -3,8 %.

Z hlediska struktury se nedařilo zejména automobilovému průmyslu, kde se potíže s dodávkami projevují nejvíce. Výroba motorových vozidel tak spadla po očištění o kalendářní dny o 15,7 % y/y, výroba ostatních dopravních prostředků pak dokonce o 28,2 % y/y. Zpracovávatelský průmysl jako celek tak je níže o 4,0 %. Jsou ale i odvětví, která rostou, jako například oděvní a potravinářský průmysl, výroba nápojů, papírenský, kovodělný či strojírenský průmysl.

Povzbudivý není ani vývoj nových zakázek. Ten je z meziročního pohledu deformován statistickou základnou. Ta byla vloni v dubnu nízko a díky tomu je vykázán jejich meziroční růst o 3,1 %. Pohled na meziměsíční dynamiku ale takto optimistický není. Zakázky v dubnu klesly o 2,2 % m/m po sezónním očištění. S výjimkou chemického a strojírenského průmyslu klesly objednávky ve všech sledovaných odvětvích.

Průmyslová produkce letos podle nás poklesne, naše dubnová prognóza počítá s celoročním snížením reálné průmyslové výroby zhruba o procento. Za první čtyři měsíce činí meziroční snížení 1,3 %. Ani pro další měsíce nebudou průmyslníkům nahrávat přetrvávající potíže v subdodávkách a zdražující se komponenty pro výrobu včetně energií. Postupně se ale bude z meziročního pohledu snižovat statistická základna.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

6. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1896 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál