Ivan Bartoš: S ministry odpovědnými za evropské fondy jsme řešili, jak zmírnit dopady současné krize

Ivan Bartoš: S ministry odpovědnými za evropské fondy jsme řešili, jak zmírnit dopady současné krize

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se dnes zúčastnil jednání Rady pro obecné záležitosti v Lucemburku. Na jednání ministrů odpovědných za evropské fondy byla hlavní diskuze věnována větší flexibilitě při financování projektů a výzvách spojených s důsledky současné uprchlické krize na realizované projekty.

„Je nutné začít řešit potřeby členských států zasažených uprchlickou vlnou a jejími dopady. V současné situaci musíme ochránit dosavadní úsilí příjemců z fondů EU a zajistit jim vyšší flexibilitu při financování podpořených projektů,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že „jen v České republice je nyní ohroženo čerpání v projektech za 1,3 miliardy EUR, kterým se v důsledku covidové i uprchlické krize změnily podmínky. To musí být reflektováno i na evropské úrovni.“

Tématem diskuzí ministrů u kulatého stolu bylo získání podpory dalších států pro návrhy na zmírnění dopadů současné krize, které byly zaslány Evropské komisi otevřeným dopisem s podporou již 12 členských zemí.

Snahou nejen české delegace je dosáhnout rozvolnění pravidel pro využití evropských prostředků jak pro rozvoj všech regionů, tak pro znovunastartování ekonomiky a zvládnutí aktuálních dopadů krizí.

Česká republika je dlouhodobě úspěšná v čerpání evropských peněz a nyní je na žebříčku evropských zemí na 8. místě. Přesto ještě všechny projekty nestihly své aktivity dokončit a jsou nyní ovlivněny důsledky válečného konfliktu například zvýšením cen ve stavebnictví nebo omezenou dostupností zboží.

Dalším bodem byla otázka směřování politiky soudržnosti. Na jednání panovala shoda, že při realizaci politiky soudržnosti musí být brána v úvahu regionální specifika a mají být využívány kapacity lokálních aktérů.

Závěrem ministr Ivan Bartoš pozval všechny přítomné do Prahy na neformální setkání ministrů, které proběhne 2. září 2022.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

2. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4618 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál