Bohumil Trampota: Kofola: Čtvrtletí bez pandemických opatření znamenalo podstatný růst, výhled je silný

Bohumil Trampota: Kofola: Čtvrtletí bez pandemických opatření znamenalo podstatný růst, výhled je silný

Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila výsledky za první čtvrtletí tohoto roku, které jsou podstatně lepší v meziročním srovnání. Bez restriktivních pandemických opatření rostl zisk EBITDA o 22,7 % na 111,8 mil. CZK při tržbách 1 506 mil. CZK (30,3 % y/y). Navíc Kofola naznačuje také podobný růst tržeb i pro druhý kvartál. Nárůst nákladů Kofola kompenzovala jejich přísnou kontrolou a zdražením své produkce. Kofola reportovala silná čísla, která jsou více méně podle odhadů. Vedení potvrdilo celoroční cíle.

Výsledky hospodaření: Vzhledem k absenci restriktivních opatření kvůli pandemii (nízká srovnávací základna) vzrostly výnosy Kofoly o 30,3 % na 1 506 mil. CZK. Některé segmenty dosahují přecovidové úrovně. Vzrostly všechny tři sektory Kofoly. Nejvýznamnější je samozřejmě ČeskoSlovensko s růstem 30,5 % a podílem na celkových tržbách ve výši 72,4 %. Adriatický region posílil vzhledem k otevřeným restauracím o 9,1 % a tvoří 15,1 % tržeb a sektor Voňavé a Čerstvé vyskočil o 70 % a do celkových tržeb přispívá 12,4 %. Podstatný nárůst nákladů se společnost snažila tlumit finanční disciplínou a částečným zdražením. Zisk EBITDA předvedl růst o 22,7 % na 111,8 mil. CZK. Podobně jako u tržeb všechny tři sektory prezentovaly kladný výsledek. ČeskoSlovenské operace (99 mil. CZK) jsou zásadní a tvoří téměř 90 % celkové EBITDA. Čistý zisk je -105,6 mil. CZK (-107,7 mil. CZK v Q1 21).

Zadlužení měřené poměrem čistý dluh / EBITDA o desetinku vzrostlo na 3,2x z 3,1x na konci minulého roku.

Celoroční cíle: Kofola plánuje reportovat tento rok zisk EBITDA v rozmezí 1 080 – 1 200 mil. CZK při růstu tržeb o 11 % y/y. Reportovaná EBITDA za Q1 22 je necelých 10 % celoročního cíle. Připomínáme, že první kvartál je spolu se čtvrtým ze sezónního hlediska nejslabší. Zadlužení by mělo klesnou na asi 3,0x. A výplata dividendy by měla být na úrovni 13,50 CZK na akcii. O dividendě se bude tak jako v minulém roce rozhodovat až ke konci roku, kdy bude mít management Kofoly lepší výhled celoročního hospodaření.

Výhled na další čtvrtletí: Tržby Kofoly vzrostly v meziročním srovnání o vysokých 39 % v dubnu a o 30 % v květnu. Je to velmi podobné tempo jako v prvních třech měsících tohoto roku (22 %, 35 %, 38 %). To naznačuje, že i ve druhém čtvrtletí dojde k podobnému vysokému tempu růstu jako v prvním kvartále.

Více informací bude zveřejněno na dnešním konferenčním hovoru.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

2. června 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1584 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál