Martin Gürtler: K růstu tuzemského HDP přispěla vyšší domácí poptávka i oživení v průmyslu

Martin Gürtler: K růstu tuzemského HDP přispěla vyšší domácí poptávka i oživení v průmyslu

Dnešek přinese zpřesněný odhad českého HDP za první letošní čtvrtletí, který pravděpodobně jen potvrdí jeho mezičtvrtletní nárůst o 0,7 %. Podle našeho odhadu k němu přispělo oživení domácí poptávky i průmyslové produkce. V Polsku a eurozóně bude zveřejněn první odhad květnové inflace. Očekáváno je další zvýšení. Včerejší údaje pro Německo a Španělsko, které skončily nad odhady, jsou rizikem, že také celoevropská inflace by mohla překvapit vyšší dynamikou. Zasedá rovněž maďarská centrální banka. Ta podle nás zvýší úrokové sazby o 50 bb. Z politických událostí bude sledován především pokračující summit evropských lídrů. Včera pozdě večer již padla shoda nad částečným omezením dovozu ruské ropy do EU.

Inflace v eurozóně by měla vrcholit v září

Zpřesněný odhad českého HDP pravděpodobně potvrdí mezičtvrtletní růst ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí o 0,7 % po předchozích 0,8 %. K pokračujícímu zvyšování ekonomické aktivity přispělo uvolnění protiepidemických restrikcí, které se podle našeho odhadu projevilo v mírném oživení spotřeby domácností. Ta směřovala především do oblasti služeb, které byly během pandemie nejvíce omezeny. Spolu s vyšší dynamikou stavební produkce na začátku roku zřejmě rostly také fixní investice. Zlepšení na straně dodávek výrobních vstupů se pak projevilo v mezičtvrtletním nárůstu průmyslové produkce. Příspěvek čistého vývozu byl však pravděpodobně jen mírně kladný, když vyšší exportní výkonnost průmyslu byla kompenzována dovozy saturujícími silnější domácí poptávku. Vývoj HDP v dalších čtvrtletích již bude nejspíše ve znamení negativních dopadů války na Ukrajině a vysoké inflace. Za celý rok 2022 očekáváme růst ekonomiky pouze o 1,8 %.

Inflace v květnu pokračovala v růstu v eurozóně i Polsku. V meziročním vyjádření evropská inflace podle našeho odhadu rychlila z 7,5 % na 7,9 %. K meziměsíčnímu zvýšení spotřebitelských cen v průměru o 0,7 % významně přispělo další zdražení energií a pohonných hmot, stejně tak ale i zrychlení růstu cen potravin. Jelikož velká část tohoto zboží je do Evropy dovážena, růst jejich cen ještě zesiluje nedávné oslabení eura vůči americkému dolaru. Jádrová inflace podle nás v květnu setrvala na dubnových 3,5 %. Vrchol celkové meziroční inflace očekáváme v eurozóně v září na úrovni 8,2 %. Za celý letošní rok by pak růst spotřebitelských cen měl v průměru činit 7,3 %. K dosažení dvouprocentního cíle ECB by podle nás mělo dojít až v roce 2024. Z tuzemského úhlu pohledu bude zajímavé sledovat také polskou inflaci, která je dobrým předstihovým ukazatelem vývoje spotřebitelských cen v ČR. Čekáme její zrychlení z meziročních 12,4 % na 14,2 %. Svého vrcholu ve výši 16,5 % by polská inflace měla dosáhnout v srpnu.

Maďarská centrální banka podle našeho názoru na dnešním zasedání zvýší základní úrokovou sazbu o 50 bb na 5,9 %. Tamní bankovní rada již předem avizovala, že hodlá snížit tempo utahování měnové politiky poté, co v březnu a dubnu zvýšila úrokové sazby o 100 bb. Vrcholu by úrokové sazby v Maďarsku měly dosáhnou v září na úrovni 7 %.

Druhým dnem dnes pokračuje také summit evropských lídrů, kteří budou diskutovat v pořadí šestý balíček sankcí proti Rusku a také tzv. REPowerEU strategii. V rámci šestého balíčku sankcí je nejsledovanější především možnost zákazu dovozu ruské ropy do Evropy. V tomto ohledu však již rozhodnutí včera pozdě večer padlo. EU se dohodla na částečném omezení ruských dovozů. To by se mělo týkat dopravy ropy přes moře, nikoliv však ropy dodávané prostřednictvím ropovodů, kde bude prozatím platit dočasná výjimka. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že zákaz by se měl dotknout zhruba dvou třetin ruských dovozů ropy do Evropy. Cena ropy Brent reagovala zatím jen mírným nárůstem. Od včerejška o přibližně tři dolary za barel na 123 USD/barel. Lídři EU se budou zabývat také dopady války na Ukrajině na evropskou ekonomiku, obrannou politiku a probrat by měli i návrh nového programu REPowerEU od Evropské komise. Jeho cílem je snížit závislost na dovozu energií z Ruska, podpořit úsporná opatření a zároveň přechod k čistým energetickým zdrojům.

Inflace v Německu a Španělsku skončila v květnu nad odhady

Německá inflace v květnu skončila výrazně nad odhady. Podle předběžného odhadu meziměsíční růst spotřebitelských cen v harmonizovaném vyjádření zrychlil z 0,7 % na 1,1 %, zatímco analytici očekávali zpomalení na 0,5 %. Meziročně německá inflace dosáhla nového rekordu ve výši 8,7 %, oproti očekávaným 8,1 %. K růstu cen přispěly zejména dražší energie a potraviny. Rychleji, než se čekalo v květnu rostly ceny také ve Španělsku. Meziroční harmonizovaná inflace zde činila 8,5 %, když se čekalo 8,3 %. Vyšší inflace v Německu a Španělsku je tak významným rizikem pro již tak vysoké odhady celoevropské inflace. Nadále zrychlující růst evropských spotřebitelských cen je navíc stále větší výzvou pro ECB, která zasedá příští čtvrtek. Na tomto zasedání centrální bankéři pravděpodobně ukončí program nákupu aktiv APP, tak aby na následujícím červencovém zasedání mohli zvýšit úrokové sazby. Finanční trhy do konce letošního roku počítají již s celkem pěti zvýšeními úrokových sazeb o 25 bb.

Důvěra v ekonomiku eurozóny v květnu v souladu s očekáváními stagnovala. Souhrnný indikátor ekonomického sentimentu dosáhl 105,0 b., zatímco v dubnu činil 104,9 b. Přes pokles v průběhu března a dubna je však stále důvěra v evropskou ekonomiku zhruba na úrovni, které dosahovala před vypuknutím pandemie. To je hlavně díky důvěře podnikatelů. Ta je jak v průmyslu, tak i ve službách z historického hlediska nadále relativně vysoká. Na opačné straně spektra se naopak pohybuje důvěra spotřebitelů. Ta se vlivem vysoké inflace a nejistoty pohybuje poblíž historických minim.

Evropské tržní sazby včera v důsledku zmíněných překvapení z titulu vyšší německé a španělské inflace výrazně vzrostly. Euro ve výsledku během včerejška zpevnilo vůči americkému dolaru o 0,4 % k 1,077. Akciové trhy v průběhu evropského obchodování rostly tempy nad 0,5 %, když pozitivní stimul poskytla informace o rozvolnění protiepidemických opatření v Číně. Koruna se podobně jako v posledních dvou týdnech obchodovala s jen minimálními pohyby kurzu. Ten včera činil zhruba 24,70 CZK/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

31. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.9069 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál