Jana Steckerová: Koruna v poklidném módu

Jana Steckerová: Koruna v poklidném módu

Pro deník Právo dnes poskytl rozhovor viceguvernér ČNB Marek Mora. Podle něho je pravděpodobné, že centrální banka v červnu dále zvýší úrokové sazby. Pokud jde o výši, žádný strop ani limit na takovýto krok viceguvernér Mora nemá. Koruna na zveřejněný rozhovor nijak nereagovala. V průběhu úterního obchodování se pohybovala v úzkém pásmu dvou haléřů (24,71-24,73 CZK/EUR). Finanční trhy nyní ve svých cenách na nadcházejícím zasedání zahrnují 75bodové zvýšení úrokových sazeb, což je i v souladu s našim očekáváním. Tento názor jsme nezměnili ani po dnes zveřejněném zpřesněném odhadu HDP za Q1. Ten byl revidován mírně směrem nahoru z původních 0,7 % q/q na 0,9 % q/q. Z pohledu struktury byly hlavními tahouny fixní investice a čisté exporty, spotřeba domácností naopak mezikvartálně poklesla. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3z99b9v.

Polská inflace překvapila ve směru nahoru, když dosáhla nového maxima na úrovni 13,9 % y/y. Ve zvyšování úrokových sazeb tak bude centrální banka muset pokračovat. Na dalším zasedání očekáváme zvýšení klíčové sazby o 75 bb (na 6 %). Polský zlotý na zveřejněná data nereagoval a po celý den se pohyboval kolem úrovně 4,59 PLN/EUR. K jednacímu stolu dnes zasedla maďarská centrální banka. Ta dle očekávání zvýšila 3M depozitní sazbu o dalších 50 bb na 5,9 %. Vrcholu by úrokové sazby v Maďarsku měly dosáhnou v září na úrovni 7 %.

Inflace v eurozóně vytvořila další rekord, když v květnu stoupla na 8,1 %. Tlak na ECB, aby přistoupila k nějaké akci, tak bude sílit. Trh již nyní ve svých cenách zahrnuje do konce roku 115bodové zvýšení klíčové depozitní sazby. Kromě inflace dnes euro vstřebávalo rozhodnutí sumitu EU, který schválil uvalení embarga na dovoz zhruba dvou třetin ropy (prostřednictvím tankerů, nikoli ropovodem Družba). Cena ropy Brent tak vystoupala na 124 dolarů za barel. Společná evropská měna pak v průběhu úterního obchodování oslabila o 0,9 % na 1,068 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

31. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1815 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál