Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Akvizice Skupiny Air Bank se neuskuteční

Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Akvizice Skupiny Air Bank se neuskuteční

Moneta oznámila, že se dohodla s PPF a podepsala dohodu o ukončení akvizice Air Bank a českého a slovenského Home Creditu.

Mezi důvody, proč se PPF rozhodla ukončit tuto transakci je složité makroprostředí, geopolitická situace, která má podstatný vliv na kapitálové trhy a snížení dividendy na nejbližší roky. Zároveň rostou PPF náklady na financování ovládnutí Monety. Dalším je neochota vyhlásit případnou povinnou nabídku převzetí. Toto rozhodnutí přichází po změně managementu PPF.

PPF nahradí Monetě dosavadní náklady týkající se transakce ve výši asi 100 mil. CZK. Podle dohody také PPF po dobu následujících 12 měsíců nebude svůj dosavadní podíl 29,94 % zvyšovat ani snižovat. Může ho ale prodat strategickému investorovi.

Předpokládáme, že Moneta bude dál hospodařit podle svých plánů. Vedení Monety potvrdilo cíle na roky 2022-2026, podle kterých by měl kumulovaný čistý zisk dosáhnout 23,7 mld. CZK s dividendovým výplatním poměrem 80 %.

Tržní cena akcií Monety (78,80 CZK, závěr 30. května) klesla v posledních dnech pod upisovací cenu očekávaných nově vydaných akcií. Připomínáme, že upisování mělo proběhnout ve dvou kolech za cenu 82 CZK a následně 90 CZK. Případná povinná nabídka převzetí měla být za cenu 90 CZK. Dovedeme si představit, že mnoho investorů právě na to spekulovalo a chystali se prodat své podíly v povinné nabídce za 90 CZK. Tato spekulace tak s ukončením akvizice padá. Ceny úpisu 82 CZK respektive 90 CZK tak byly pro investory vodítkem, kterým se do jisté míry řídila cena akcii. Zároveň ale s ukončením akviziční snahy zmizí z trhu nejistota, která kolem obdobně velkých transakcí je.

Naše současné doporučení Koupit a cílová cena 109,70 CZK nezahrnovaly akvizici Skupiny Air Bank. Ukončení akvizice tak na naše ocenění nemá vliv.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

31. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5439 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál