Jana Steckerová: Americké domácnosti utrácejí, z příjmů jim ukrajuje inflace

Jana Steckerová: Americké domácnosti utrácejí, z příjmů jim ukrajuje inflace

Data z americké ekonomiky by měla ukázat na solidní růst osobních příjmů i výdajů domácností. Deficit zahraničního obchodu by již neměl být v dubnu tak hluboký, jak tomu bylo v březnu. V eurozóně bude zveřejněn vývoj peněžní zásoby. Pohled na ni zřejmě ukáže solidní poptávku po úvěrech, jak ze strany nefinančních korporací, tak i domácností.

 

 

Poskytování úvěrů v eurozóně roste navzdory válce na Ukrajině

Data přicházející z americké ekonomiky jsou vesměs zdravá. Výjimkou byly reálné příjmy domácností, které v minulých měsících klesaly. Důvodem byl souběh vysokých cen energií a ukončování podpůrných pandemických programů. V dubnu však již ceny energií meziměsíčně nerostly, což by se mělo odrazit i na mírném růstu reálných příjmů domácností.

V eurozóně bude zveřejněn vývoj peněžní zásoby za duben. Ta zřejmě mírně stoupne. Tempo poskytování úvěrů soukromému sektoru zrychlilo z meziročních 2,9 % v květnu loňského roku na 5,0 % v březnu toho letošního. V dubnu čekáme další zrychlení na 5,5 % y/y, přičemž v následujících měsících očekáváme tempa okolo 6 %. To by mělo napomoci růstu investiční aktivity. Solidní je tempo čerpání úvěrů nefinančními korporacemi i domácnostmi, a to navzdory šoku vyplývajícímu z války na Ukrajině.

Na trzích panovala poklidná nálada

Obchodování na regionálních trzích bylo včera poklidné. Koruna se po celý den pohybovala v úzkém pásmu 24,65-24,70 CZK/EUR. Absence zajímavějších impulzů byla patrná i na polském zlotém, který osciloval kolem úrovně 4,6 PLN/EUR. Jedinou měnou z regionu, která si připsala alespoň nějaké zisky, byl maďarský forint, který posílil o 0,5 % na 390,4 HUF/EUR.

Vzhledem k poloprázdnému kalendáři toho mnoho nepředvedla ani společná evropská měna. Ve srovnání s předchozím dnem si na své konto připsala 0,2 % a posunula se na 1,07 USD/EUR. Růst HDP Spojených států byl revidován o jednu desetinu směrem dolů na -1,5 % q/q anualizovaně. Vyhlídky pro druhé čtvrtletí jsou však podle našeho názoru příznivé.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Komerční banka, a.s.

Datum

27. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5048 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál