Jan Vejmělek: Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla

Jan Vejmělek: Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla

Dnešní ekonomický kalendář přinese pouze americká data. Finální čtení tamního HDP za Q1 22 potvrdí mezičtvrtletní anualizovaný pokles o 1,4 %. Týdenní statistiky počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti budou nadále ukazovat na napjatý trh práce ve Spojených státech.

 

 

Riziko recese v USA vnímáme jako malé

Do dnešního dne vstupují trhy bez výraznějších impulsů, ve spoustě zemí je dnes svátek, kvůli kterému bude obchodní aktivita minimální. Ekonomický kalendář je pro dnešek relativně chudý. Od finálních čísel amerického HDP za Q1 žádné překvapení nečekáme. Bude potvrzen mezičtvrtletní anualizovaný pokles o 1,4 %. I když číslo vyvolává diskuse ohledně rizika recese ve Spojených státech, podle nás jsou relativně nízká. Dosavadní dubnová data z reálné ekonomiky potvrdila silnou spotřebu i produkční sílu tamní ekonomiky. Dnešní týdenní statistiky počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti ukážou na pokračující napjatost na americkém trhu práce. Silný trh práce tak může být protiváhou negativních dopadů vysokých cen energií i utaženější měnové politiky.

Na devizových trzích včera panovala spíše risk-off nálada

Na globálních trzích včera panovala spíše pochmurnější nálada, i když žádné dramatické výprodeje jsme na akciových trzích neviděli. Ostražitost vyplývala zejména z toho, co přinese zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC. To nakonec vyzněl lehce holubičím tónem. Platí, že pro nadcházející dvě zasedání vidí centrální bankéři prozatím shodu na zvýšení po 50 bb, dále do budoucna si nechávají otevřená vrátka pro flexibilitu reagovat na aktuální situaci. Německé statistiky národních účtů za Q1 22 na úrovni celého národního hospodářství včera nic nového nepřinesly, byly potvrzeny předběžné odhady – německá ekonomika během prvních tří měsíců letošního roku přidala 0,2 %. Z hlediska struktury potěšila silná investiční aktivita, mírným zklamáním pak byla soukromá spotřeba. A jak ukazují různé indikátory spotřebitelské důvěry (včetně včerejších čísel GfK), spotřebitelé pravděpodobně zůstanou ve světle vysoké inflace a nejistot spojených s válkou na Ukrajině ve svých výdajích opatrní i ve druhém čtvrtletí.

Z risk-off nálady profitoval americký dolar, naopak středoevropské měny byly včera pod prodejním tlakem. Euro vůči dolaru spadlo z kotací u 1,074 USD/EUR na počátku asijské seance o celý cent, když na přelomu evropského a amerického obchodování kurz atakoval 1,064 USD/EUR. Po zveřejnění zápisu z FOMC nakonec euro během americké seance své ztráty částečně korigovalo. Z regionálních měn na negativní náladu na trhu doplatil zejména maďarský forint, když ztrácel více než 1,5 %. Polský zlotý odepisoval zhruba půl procenta. Česká koruna byla nejúspěšnější, když oslabila zhruba o čtvrt procenta. Z ranních kotací u 24,60 CZK/EUR se kurz posunul k odpoledním 24,70 CZK/EUR.

Bez výraznější reakce trhu se obešlo včerejší vyjádření V. Bendy z bankovní rady ČNB. Přiřadil se ke svým kolegům z posledních dní konstatováním, že je příliš brzy na to mít silnější názor na rozhodování na příštím zasedání, které se bude konat 22. června. Bankovní rada se podle něj bude rozhodovat mezi scénáři, které byly představeny na květnovém zasedání. Základní scénář počítá s ještě znatelným zvýšením sazeb, ten alternativní na druhou stranu další zvýšení sazeb nepředpokládá. Trh počítá se zvýšením sazeb o 50 bb, my ve světle přetrvávajících inflačních rizik to v tuto chvíli stále vidíme na +75 bb. Pro týdeník Ekonom se v poskytnutém rozhovoru vyjádřil i budoucí guvernér ČNB A. Michl. Podle něj již v červenci, kdy přebere odpovědnost za ČNB, budou sazby dostatečně vysoko na to, aby udržely domácí inflační tlaky pod kontrolou. V podstatě se ztotožňuje s alternativním scénářem analytiků ČNB. Nicméně ponechal si otevřené dveře pro možnost dalšího utažení v případě hrozby poptávkových inflačních tlaků. Zatím podle něj ze 2/3 je inflace nákladová, resp. dovezená.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

26. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.7838 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál