Bohumil Trampota: Kofola: První čtvrtletí roku bez omezení, meziroční růst a potvrzení cílů

Bohumil Trampota: Kofola: První čtvrtletí roku bez omezení, meziroční růst a potvrzení cílů

Hospodaření Kofoly za první čtvrtletí tohoto roku v meziročním srovnání slušně vzroste. Je to dáno zejména lockdownem kvůli pandemii koronaviru ve stejném kvartále loňského roku. Zasáhlo to hlavně restaurační byznys. Hospodaření Kofoly ovlivňuje sezónnost. I když nebyl Q1 22 ovlivněn žádnými omezeními, je první kvartál z hlediska sezónnosti nejslabší. Předpokládáme potvrzení celoročních cílů.

Loňské první čtvrtletí bylo zasaženo restrikcemi, které zavřely segment HoReCa. To je jeden z důvodů (nižší srovnávací základna) pro očekávaný slušný růst čísel za Q1 22. Celkové tržby odhadujeme na 1,5 mld. CZK, což odpovídá meziročnímu růstu o 30,2 %. Kofola již u příležitosti reportu za minulý rok (12. dubna) naznačila meziroční růst tržeb v lednu o 22 %, únoru o 35 % a březnu dokonce o 38 %. Inflace vstupních materiálů se projeví i v tomto kvartále. Vzrostou náklady např. na základní materiály; cukr & sladidla a obalové materiály (PET). Zisk na úrovni EBITDA by podle našich projekcí měl vzrůst o 15,5 % na 105,2 mil. CZK. Čistý zisk za Q1 22 odhadujeme na -102,6 mil. CZK (po -107,7 mil. CZK za Q1 21).

Předpokládáme, že Kofola potvrdí své celoroční cíle. Celoroční tržby by měly vzrůst o 11 % a zisk EBITDA očekává vedení společnosti v intervalu 1,08 – 1,2 mld. CZK. Náš odhad výsledků za Q1 22 tvoří 9,3 % celoroční projekce EBITDA. To by se mohlo zdát málo, ale připomínáme, že hospodaření Kofoly je silně ovlivněno sezónností, kdy první kvartál je z tohoto hlediska nejslabší.

Více informací bude zveřejněno na konferenčním hovoru, který se bude konat ve čtvrtek 2. června v 10hod.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2364 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál