Olívia Lacenová: Inflace v Rusku dosáhla 20letého maxima

Olívia Lacenová: Inflace v Rusku dosáhla 20letého maxima

Rychlý růst inflace je v současné době jedním z hlavních celosvětových problémů. Největší pozornost se v současnosti nepochybně soustřeďuje na Rusko, kde inflace v důsledku sankcí uvalených západními zeměmi roste raketovým tempem. Podle místního statistického úřadu se v dubnu vyšplhala na 17,83 procenta, což představuje nejvyšší meziroční hodnotu od roku 2002.

 

 

Růst cen je rychlý

Pro srovnání, ještě v březnu činil meziroční růst cen v Rusku 16,69 %. Při pohledu na meziměsíční růst spotřebitelských cen vidíme, že zdražování zaznamenalo nejvyšší tempo od ledna 1999 a v březnu 2022 dosáhl 7,61 %. V dubnu pak prudce zpomalilo na 1,56 procenta.

Kroky k omezení inflačních tlaků

Meziroční míra inflace je výrazně nad cílem ruské centrální banky, který je stanoven na 4 procentech. Tamní centrální banky přitom po ruské invazi na Ukrajinu místní centrální banka více než zdvojnásobila klíčovou úrokovou sazbu z původních 9,5 % na 20 %, aby omezila inflační tlaky a podpořila kurz rublu. Ruská měna se v březnu propadla na historické minimum poté, co západní státy odsoudily vpád vojsk na Ukrajinu a uvalily na Rusko řadu sankcí. Banka nyní předpokládá, že inflace by mohla ještě letos dosáhnout úrovně 18 až 23 procent. S cílem podpořit ekonomiku také snížila základní úrokovou sazbu z výše uvedených 20 % na 14 %.

Rubl se po pádu rychle zotavil

Navzdory výraznému poklesu ruské měny krátce po vypuknutí války na Ukrajině se hodnota ruské měny poměrně rychle zotavila z historických minim, kterých dosáhla v prvních dnech po zahájení vojenské kampaně. Podle údajů Evropské centrální banky činila hodnota rublu k 1. březnu 2022 117,2 rublu za euro, což představovalo pokles o skoro 67 procent v porovnání s předchozím obdobím. Během pátečního obchodního dne minulého týdne však hodnota rublu vůči euru dosáhla pětiletého maxima, a to v důsledku řady faktorů. Tamní spotřebitelé začali nakupovat více základních potravin a dalšího zboží v obavě, že ceny ještě výrazněji vzrostou. Nehledě na to, že poptávka po amerických dolarech a eurech klesá v důsledku omezení přeshraničních transakcí a propadu dovozu z Ruska. Kurz rublu podporuje také skutečnost, že exportní společnosti musí své příjmy prodávat v této měně.

Západní státy mezitím doufaly, že sankce uvalené na Rusko a s nimi spojené znehodnocení ruské měny znemožní Putinovi financovat válečné úsilí. Investorům nezbývá než čekat, jaký bude další vývoj.

Zdroj informací

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Datum

24. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2961 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál