Jozo Perić: Ekonomika Spojeného království a britská libra?

Jozo Perić: Ekonomika Spojeného království a britská libra?

Ekonomika Spojeného království

Podle nejnovějších statistik HM Land Registry (HMLR) o cenách domů za březen 2022 se průměrné ceny domů ve Spojeném království za rok do března 2022 zvýšily o 9,8 %, což představuje pokles z 11,3 % za rok do února 2022.

Kvůli epidemii koronaviru (COVID-19) očekává britský statistický úřad větší změny ve zveřejňovaných odhadech indexu cen domů ve Spojeném království (HPI), než je obvyklé.

Dobře medializované zvýšení limitu na energie pro domácnosti o 54 % se promítlo do spotřebního koše CPI a v dubnu zvýšilo inflaci z březnových 7 % na 9 %, což je nejvyšší hodnota od roku 1982. Energie nyní přispívají k celkové inflaci třemi a půl procentními body díky změnám cen elektřiny a plynu a nedávnému tlaku na ceny benzinu.

Britská libra

Po většinu letošního roku je nepravděpodobné, že by inflace klesla pod 8 %. Pokud však náklady na energie dále neporostou, celková míra inflace v dubnu 2023 výrazně poklesne a CPI bude pravděpodobně do konce roku 2023 mírně pod cílem analytiků. Projekce Bank of England jsou podobné. V důsledku toho trh očekává další růst v červnu a srpnu, než výbor pravděpodobně přestane zpřísňovat.

V rámci boje proti rostoucí inflaci zvýšila Bank of England ve čtvrtek 5. května úrokové sazby na nejvyšší úroveň za posledních 13 let. V důsledku rusko-ukrajinského konfliktu a čínských měnových restrikcí banka předpokládá, že inflace ve Spojeném království letos vzroste na přibližně 10 %. Upozornila také, že pro mnoho jednotlivců budou ceny stoupat rychleji než příjmy, což zhorší dilema ohledně životních nákladů.

Karen Wardová, hlavní tržní stratég pro region EMEA ve společnosti JPMorgan Asset Management, uvedla: "Banka bude muset pokračovat ve zvyšování sazeb, aby snížila inflaci, ale postupný přístup, jaký byl zvolen dnes, je vzhledem k povaze současných rizik pochopitelný."

Měnový pár GBPUSD se blíží víceleté podpoře (modrá barva na obrázku 3). Pokud se linie podpory udrží a BOJ a americký FED budou pokračovat ve své očekávané politice, mohl by GBPUSD otestovat zónu rezistence 127-130 (žlutá barva na obrázku 3).

Zdroj informací

Jozo Perić, hlavní analytik společnosti Panda Capital s.r.o.

Datum

24. května 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0008 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál