Jaromír Gec: Ekonomická důvěra podle PMI indikátorů zůstává solidní

Jaromír Gec: Ekonomická důvěra podle PMI indikátorů zůstává solidní

Diskuze o recesi v americké, respektive evropské ekonomice v souvislosti s vysokými cenami energií a zpřísňováním měnové politiky nadále na trzích rezonuje. Předstihové indikátory za druhé čtvrtletí letošního roku však zatím neindikují pokles ekonomické aktivity. To by měly potvrdit i dnes zveřejněné indexy nákupních manažerů (PMI) v Německu, eurozóně i USA, od kterých se očekává jejich setrvání viditelně nad 50 body, které jsou předělem mezi růstem a poklesem.

 

PMI v pásmu expanze

Předběžné indexy nákupních manažerů v Německu a eurozóně budou i v květnu indikovat pokračující oživování evropských ekonomik. Oproti dubnu sice my i trh očekáváme mírné zhoršení, vzhledem ke včerejšímu pozitivnímu překvapení u německého Ifo indexu za stejný měsíc se ale můžeme nakonec dočkat lepšího výsledku. Důležité je, že hodnota indexů nákupních manažerů jak ve službách, tak průmyslu patrně i v květnu zůstala viditelně nad hranicí 50 bodů, což značí meziměsíční expanzi. Vysoké ceny energií a nejistota spojená s válečným konfliktem na Ukrajině tak v Evropě optikou těchto ukazatelů přináší namísto obávaného rychlého nástupu recese prozatím spíše zpomalení post-covidové obnovy. Zároveň je však potřeba mít stále na paměti, že speciálně PMI indikátory jsou v poslední době nadhodnoceny prodlužujícími se dodavatelskými lhůtami, které jsou momentálně zejména indikací problémů v dodavatelských řetězcích, a nepůsobí tak ve směru vyšší produkce.

Německá ekonomika odolává

Podnikatelská důvěra v Německu v květnu pozitivně překvapila. Ifo index vzrostl z dubnových 91,9 na 93 bodů. To bylo taženo hlavně překvapivým zlepšením vnímání současné situace, u které bylo zaznamenán nárůst z 97,3 na 99,5. Naopak složka očekávání zůstala v podstatě na stejné hodnotě jako v dubnu. Ifo index tak pro druhé čtvrtletí prozatím nenaznačuje v zemi našeho hlavního obchodního partnera výraznější riziko recese, což je alespoň krátkodobě pozitivním signálem i pro českou ekonomiku.

Nálada na akciových trzích byla včera poměrně optimistická. Evropské i americké akciové indexy vesměs posilovaly. Riziková aktiva reagovala mimo jiné na zprávy o tom, že administrativa prezidenta Bidena zvažuje částečné zrušení cel uvalených na Čínu prezidentem Trumpem. Euro k dolaru posílilo téměř k 1,07 USD/EUR, a to patrně v souvislosti s výroky prezidentky ECB Lagardeové, která uvedla, že očekává zvýšení sazeb o 25bb na červencovém i zářijovém zasedání. Ve středoevropském regionu včera polský zlotý i maďarský forint k euru oproti pátku mírně zpevnily (0,3-0,5 %). Naopak koruna se celý den obchodovala v pásmu 24,55-24,65 CZK/EUR a včerejšek zakončila téměř beze změny. Nízké výkyvy kurzu tuzemské měny patrně souvisí s přítomností ČNB na devizovém trhu. Jinak by totiž koruna v důsledku zvýšené nejistoty ohledně dalšího směřování měnové politiky po nadcházející obměně vedení ČNB pravděpodobně zůstávala dále pod tlakem negativního sentimentu, což zpravidla přináší i vyšší volatilitu.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

24. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3318 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál