Ivan Bartoš: 90 milionů korun na bezpečnost veřejných prostranství a zlepšení elektronizace zdravotnictví a vzdělávání

Ivan Bartoš: 90 milionů korun na bezpečnost veřejných prostranství a zlepšení elektronizace zdravotnictví a vzdělávání

Dnes byla zveřejněna první výzva k podávání žádostí z Národního plánu obnovy v gesci Ministerstva pro místní rozvoj. Díky ní dojde k vývoji a uvedení do provozu ekosystému sítí 5G v oblastech bezpečnosti veřejných prostranství, městské mobility a monitorování dopravy, elektronického zdravotnictví a vzdělávání. Ministerstvo pro místní rozvoj má připraveno téměř 90 milionů korun.

„Výzva z Národního plánu obnovy na demonstrativní projekty rozvoje aplikací pro města a průmyslové oblasti je určena pro území pěti vítězných měst ze soutěže “5G pro pět měst”, a to Bílinu, Jeseník, Karlovy Vary, Plzeň a Ústí nad Labem. Připraveno máme téměř devadesát milionů korun. Budeme financovat až 100 % výdajů. 5G sítě významně urychlí a zpřístupní využití technologií lidem. Technologické inovace totiž mohou značně usnadnit každodenní život všech lidí a dál stimulovat místní ekonomický rozvoj,“ říká místopředseda pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Vyhlášení výzvy je dalším z kroků, kterým plníme sliby našeho programového prohlášení, že podpoříme rozvoj digitální ekonomiky a společnosti v investičních oblastech budování sítí s velmi vysokou kapacitou. Samozřejmostí je právě podpora regionů při budování vysokorychlostních sítí na území obcí a podpora vývoje smart aplikací postavených na standardu 5G. Budeme podporovat využívání nových technologií a výuku digitálních dovedností napříč školstvím,“ dodává Ivan Bartoš.

Cílem dotace je motivovat k intenzivnějšímu rozvoji spolupráce všech zapojených aktérů při rozvoji konceptu Smart Cities, včetně prověření rozhodovacích a schvalovacích mechanismů samospráv při rozhodování o umístění a provozu zařízení potřebných pro vysokorychlostní komunikaci, které využívají především sítě a technologie 5G. Dotaci však mohou získat i další subjekty působící na území daných měst a podporující aktivity digitalizace upravené výzvou.

Vláda už také schválila „Implementační plán Koncepce Smart Cities do roku 2030“, který představuje postup realizace Koncepce Smart Cities – odolnost prostřednictvím SMART řešení pro obce, města a regiony.

Více informací naleznete zde.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

19. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.24 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál