Jan Vejmělek: Ekonomika eurozóny rostla v Q1 22 hlavně díky „malým“ zemím

Jan Vejmělek: Ekonomika eurozóny rostla v Q1 22 hlavně díky „malým“ zemím

Zpřesněné statistiky HDP za Q1 22 potvrdí růst eurozóny o 0,2 % q/q, a to hlavně kvůli menším zemím. Obdobnou zprávu přinesou i regionální data, kde polská i maďarská čísla ukážou na svižný růst v prvních třech měsících roku. Americké maloobchodní tržby za duben rostly hlavně díky prodejům automobilů.

 

 

Prodeje aut táhnou americké maloobchodní tržby

Dnešní data potvrdí hospodářský růst v eurozóně za Q1 22 na úrovni předchozího odhadu. To však je již hluboká minulost, nyní je klíčové to, jak bude vypadat Q2 22. Pro nás bude potvrzený mezičtvrtletní růst o 0,2 % q/q zklamáním, když jsme původně čekali vyšší výkonnost. A to zejména u velkých ekonomik (Německo, Francie, Itálie, Španělsko). Zároveň se jedná o zpomalení z 0,3 % q/q vykázaných během Q4 21. Domníváme se, že hlavním viníkem byl koronavirus a jeho mutace omikron, což negativně ovlivnilo spotřebitelskou poptávku. Na nabídkové straně zřejmě opět hrály roli narušené výrobní a dodavatelské řetězce. Navzdory válce na Ukrajině prozatím přepokládáme pro Q2 22 růst o 0,4 % q/q, i když vnímáme rizika ve směru nižší dynamiky.

Zejména díky solidním statistikám o prodeji automobilů a lehkých užitkových vozidel předpokládáme za duben slušný meziměsíční růst celkových maloobchodních tržeb nominálně o 0,6 %. Vzhledem k již oznámené dubnové inflaci ve výši 0,3 % m/m, by měly být prodeje vyšší také v reálném vyjádření. A jak ukazuje graf vlevo, reálné maloobchodní tržby se vracejí k dlouhodobému růstovému trendu. Po očištění o prodeje aut ale čekáme nominálně meziměsíční stagnaci. Nutno však podotknout, že tržní očekávání jsou posazena výše.

Koruna na úvod týdne v klidu

Po extrémně volatilním minulém týdnu byl první pracovní den tohoto týdne výrazně klidnější. Patrné to bylo na globálních i lokálních trzích. Euro se včera mírně vzdalovalo pátečnímu dnu, když se kurz během evropské seance posunoval z 1,040 k 1,044 USD/EUR. Velmi klidné obchodování, a hlavně ve srovnání s minulým týdnem výrazně nižší obchodní aktivita, bylo patrné i na korunovém trhu. Kurz koruny vůči euru měl včera tendenci pouze opatrně posilovat, když atakoval 24,70 CZK/EUR. Na trhu je stále cítit dopad intervencí z minulého týdne. Pokud jde o zveřejněná data, včera ráno jsme se dočkali dubnových cen z primárních okruhů.

Ceny průmyslových výrobců za duben trh opět překvapily vyšší než očekávanou dynamikou. Z dat začíná být patrné, že nejhorší inflační tlak z cen energetických surovin je již nejspíše za námi, opratě přebírají ceny zemědělských komodit. Razantní zdražování cen zemědělských producentů se začíná výrazněji propisovat do cen v potravinářském průmyslu a představuje výrazné nebezpečí pro další vývoj v cenách potravin.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

17. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.6074 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál