Martin Dozrál: Češi začali méně utrácet, ekonomika zpomaluje

Martin Dozrál: Češi začali méně utrácet, ekonomika zpomaluje

Češi začali šetřit a omezovat své výdaje. Někteří obchodníci hlásí plné sklady a lidé chodí také méně za kulturou. ČNB zvyšuje úrokové sazby, odborníci hlásí na příští rok nulový ekonomický růst a kroky vlády jsou neviditelné a nepředvídatelné. Češi mají ale přitom nevídaně vysoké úspory. Výroby interiérových dveří se to zatím nedotklo, ale očekáváme poměrně nervózně, kdy to udeří i na nás a podobné producenty výrobků dlouhodobější spotřeby.

Nákupní horečku, která byla daná převážně odloženou spotřebou, vystřídalo zpomalení trhu, které pozorujeme již od loňského podzimu. Do maloobchodních sítí začalo chodit méně zákazníků, zaznamenali jsme pokles návštěv na našich franšízových prodejnách, a také hobby markety upozorňují na výkyvy v návštěvnosti v kamenných obchodech. Lidé vnímají celoplošné zdražování, a jsou tedy ve svých nákupech opatrnější. Výrobci, kteří čelí enormnímu zdražování materiálových vstupů, energií a v souvislosti s nízkou nezaměstnaností také tlaku na růst mezd, ale nemohou zdražení v plné výši jednoduše převést na koncové zákazníky. Obávám se, že další zásadní zdražování by mohlo být nebezpečné. Kupní síla lidí se již začíná postupně snižovat. Ve společnosti je vidět určitá nervozita a nejistota spojená s vývojem cen energií a dalších komodit.

V současné době máme stále velký meziroční nárůst prodejů, a také ziskovost se drží na vysoké úrovni. Zákazníků sice chodí méně, ale zásadně vzrostla úspěšnost získání zakázek, neboť jsou to většinou zákazníci již rozhodnutí nákup realizovat. S napětím ale sledujeme trh, kroky ČNB a vlády a jenom obtížně odhadujeme, kdy se to dotkne naší výroby. Stále u nás dobíhají objednávky, je vidět, že se lidé snaží, co nejdříve své rozpracované projekty dokončit, mají často sjednaný úvěr ještě za výhodnějších podmínek, a proto chtějí za každou cenu dům, či byt postavit nebo zrenovovat.

U našich obchodních partnerů z řad developerů vidíme velkou nejistotu, situace je zde velmi složitá, často nevědí, zda mají stavbu zahájit, jestli mají prodávat, když netuší, kam se cena vyšplhá při dokončení. My máme v současné době uzavřeno rekordní množství smluv v developerských zakázkách, nikdy jsme tolik kontraktů neměli, ale nevíme, zda a kdy se jejich realizace zahájí. Stavby se nezahajují, jsou zpožděné. Výhodu pak mají developeři, kteří své projekty financují ze svých prostředků a nemusí byty předprodávat.

Snažíme se odhadnout, jak dlouho bude případná krize trvat a kdy nás zasáhne. Svojí podstatou bude zřejmě odlišná od té minulé. Dnes mají lidé práci, nezaměstnanost je rekordně nízká, platy rostou, i když méně než inflace. Již od loňského roku se připravujeme na horší časy. Chystáme úsporný plán, hledáme možnosti, jak ještě více zefektivnit výrobu. Zvolili jsme také agresivní obchodní politiku, hledáme nové akvizice a další prodejní kanály, máme připravené zajímavé produktové novinky, které brzy představíme.

Jsme trochu nervózní z neviditelnosti vládních kroků. Žádné razantnější kroky vlády nepřicházejí. A ruku v ruce s tím ČNB přiškrcuje ekonomiku zvyšující se úrokovou sazbou. Vládní opatření jsou pro nás extrémně nečitelné, lidé mají přitom velké množství peněz naspořeno, ale přestávají je utrácet.

Netušíme však, kdy se naše prodeje zpomalí, pouze předpokládáme, že to nastane. Aktuální situace v Evropě je napjatá a lidé mohou reagovat velmi rychle.

Zdroj informací

Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR

Datum

16. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4846 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál