Evžen Korec: Zájem o hypotéky zásadně opadl, roli hraje jejich zdražování i přísnější pravidla

Evžen Korec: Zájem o hypotéky zásadně opadl, roli hraje jejich zdražování i přísnější pravidla

Zásadní propad takřka o polovinu (40 procent) zažil letos v dubnu ve srovnání s předchozím březnem hypoteční trh. V porovnání s loňským dubnem činí propad dokonce 60 procent, vyplývá z dnes zveřejněné statistiky České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Hlavní roli hraje nekončící zdražování hypoték a také přísnější pravidla pro posuzování žadatelů, která platí právě od začátku dubna.

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v dubnu podle Hypomonitoru vzrostla na 4,4 procenta. Takové zdražení v kombinaci s přísnějšími podmínkami znamená, že na hypotéku často nedosáhne ani dobře vydělávající zástupce střední třídy.

To bude mít zásadní dopad na realitní trh, hlavně z pohledu struktury kupujících. Zatímco dlouhodobě byl počet klientů s hypotékou a vlastními zdroji poměrně vyrovnaný, nyní se změní. Sníží se podíl lidí kupujících nový byt pro vlastní potřebu, naopak stoupne počet investorů hledajících v nemovitostech bezpečné zajištění proti inflaci. Mnohé rodiny, které by ještě před pár měsíci na hypotéku a tím pádem i vlastní bydlení dosáhly, jsou nyní odsouzeny poohlédnout se po nájemním bydlení.

Společně se stále nedostatečnou nabídkou nových bytů, pomalým procesem povolování nových staveb, rostoucí cenou stavebních prací a materiálu povede aktuální nepříznivý vývoj na hypotečním trhu jen k tomu, že se už tak špatná dostupnost vlastního bydlení ještě zhorší.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

13. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1207 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál