Bohumil Trampota: Praha pokulhávala za Evropou, Amerika prohlubuje ztráty

Bohumil Trampota: Praha pokulhávala za Evropou, Amerika prohlubuje ztráty

Mezi nejdůležitější makrodata tohoto týdne se bezpochyby zařadila inflace v USA. Meziročně sice již mírně klesla, avšak méně než se čekalo. Drobný pokles však nic nemění na tom, že americká inflace je stále vysoká a spekuluje se o tom, jestli tamní centrální banka Fed neutáhne šrouby měnové politiky více než se odhaduje. Pro akcie nepříliš radostný výhled.

Inflace byla zveřejněna i u nás. Opět podstatně vzrostla. Důležitější informací pro trhy nicméně bylo jmenování nového guvernéra ČNB. Stal se jím Aleš Michl.

Koruna skokově oslabila, poprvé když na veřejnost prosákla spekulace o jeho jmenování a podruhé v samotný den jmenování. Dohromady o zhruba jednu korunu za euro. To se snažila hasit ČNB a intervencí dosáhla částečného posílení. Nový guvernér se ujme úřadu od 1. července. Patří do tábora holubic a je tedy možné, že sazby se již od července zvedat nebudou, což by mohlo vést k vyšší a déletrvající inflaci. A ještě pro úplnost, v červenci končí mandát dalším třem členům bankovní rady ČNB. Prezident jmenuje nové (nebo prodlouží mandát stávajícím) a dá se předpokládat, že to budou takový, kteří mají stejné cítění ohledně vývoje měnové politiky jako nový guvernér.

Americký trh

Hlavní index S&P500 spadl po více než roce pod hranici 4 tisíc bodů. Za první čtyři dny (Po-Čt) tohoto týdne smazal 4,69 % (3 930,08 b.) ze své hodnoty. Dnes sice otevírá silnější o asi procento a dále roste zpět nad 4 tis. (+2,25 %, 4020 b.), ale na eliminaci poklesu od začátku tohoto týdne to pravděpodobně stačit nebude. Celotýdenní pokles by mohl být někde mezi 2-3 % a bude to tak šestý ztrátový týden v řadě.

Evropské akciové trhy

Evropský index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování roste o slušná 2,00 % (432,89 b.). Index posiluje od začátku dnešní obchodní seance a navíc dostal další impuls v podobě pozitivního otevření zámořských trhů. Za celý týden tak s největší pravděpodobností, na rozdíl od trhů v Americe, zaznamená týdenní zisk (+0,69 %). Přeruší se tak mizerná série čtyř týdenních poklesů v řadě.

Pražská burza

Pátek

Dnes to byl na pražský parket docela pěkný pohled. Podobně jako ostatní evropské burzy posílil o +1,36 % (1 296,91 b.).

Téměř všechny tituly skončily v plusu. Peloton vedla Komerční banka se ziskem +3,22 % (737 CZK). Na druhém místě s růstem +3,07 % (302 CZK) se předvedla Kofola. A za zmínku určitě stojí ČEZ. Dnes potěšil investory růstem o +1,58 % (1 030 CZK). Mám za to, že to je stále dozvuk silných kvartálních výsledků (níže).

Jedinou výjimkou byl Avast. Dnes odepsal 1,04 % (148 CZK). Cena jeho akcií klesá prakticky již dva měsíce. Jako důvod vidím ne příliš přesvědčivé výsledky za 1Q22 (minulý týden) a dále pak nejistotu a protahování fúze s Notronem.

Pražská burza

Týdenní výkon

Pátek byl vlastě také pouze jediný den v týdnu, kdy výrazněji posilovala a částečně tak zmírnila ztráty od začátku týdne. Hlavní index PX se zastavil těsně pod hranicí 1 300 bodů a celkem za týden poklesl o 0,69 % (1 296,91 b.).

Pouze tři na pražské burze obchodované společnosti v týdenním hodnocení rostly. Králem je tentokráte ČEZ se slušným růstem o +4,30 % (1 030 CZK). Opět se cena dostala nad magickou hranici 1 000 CZK. Akcie z mého pohledu rostly ve světle silných kvartálních čísel a zvýšeného výhledu (níže). Pojišťovna VIG (+0,87 %, 579 CZK) vzrostla beze zpráv v očekávání hospodářských výsledků, které jsou na programu příští úterý. A do třetice předvedla růst Kofola (+0,67 %, 302 CZK). Na titulu nebyla žádná kurzotvorná zpráva, „pouze“ připomínáme, že jsme pro Kofolu vydali novou cílovou cenu (381 CZK) a doporučení (Koupit) – níže.

Výkon pražské burzy tlumily tento týden zejména banky, které stály v čele odpadlíků. Erste klesá již třetí týden v řadě, tento týden to bylo o 2,51 % (697,80 CZK), Moneta ztratila 5,04 % (81 CZK) a Komerční banka -1,73 % (737 CZK). Vůbec nejhůře na tom byla Pilulka (-22,08 %, 935 CZK), která neposílila 10 týdnů v řadě. Graf ceny akcií nevypadá nejlépe, prakticky od poloviny ledna, kdy dosáhla rekordní úrovně (1 800 CZK) klesá. V posledních dnech nepomohlo, že Pilulka odhaduje nižší roční růst. A ještě rychlá zmínka o Avastu (-5,76 %, 148 CZK), tento týden spadl na druhé místo od konce. V tomto případě připomínám, že potenciál k nabídkové ceně od společnosti Norton je téměř 35 %.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Dlouho očekávanou událostí tohoto týdne byly kvartální výsledky ČEZu. Reportovaná čísla byla velmi silná, podstatně lepší v meziročním srovnání. Netřeba dodávat, že doslova zesměšnily konsensus trhu. Pozitivně se na hospodaření projevila vysoká cena elektřiny. Vedení ČEZ zvýšilo celoroční cíle.

Vydali jsme aktualizaci pro Kofolu. Naše nová cílová cena 381 CZK nabízí potenciál 30% růstu. Netřeba dodávat, že titulu jsme přiřadili doporučení Koupit.

Co se dá čekat příští týden?

V úterý oznámí výsledky pojišťovna VIG.

Další faktory, které budou mít vliv na akciové trhy bude končící výsledková sezóna, šíření viru covid-19 zejména v Číně a s tím spojená omezení (lockdown). A také válka na Ukrajině.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

13. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4075 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál