Jiří Jemelka: Současná ekonomická situace podnikne útok na charakter a hodnoty lidí

Jiří Jemelka: Současná ekonomická situace podnikne útok na charakter a hodnoty lidí

Po letech absolutní pohody a blažené konjunktury nastává čas, kdy bude populace starého kontinentu vystavena velké zkoušce. Ing. Jiří Jemelka, MBA, ze společnosti JPF (J. I. P. pro firmy) tvrdí, že mnozí z nás na to nejsou připraveni.

 

 

Komfort vystřídá nezbytnost

Firmy zpohodlněly, často nerozvíjely obchod ani marketing, protože se těšily jistým zakázkám ze zahraničí. Zaměstnanci byli zase zvyklí, že lidé nejsou. Poptávka po nich byla vysoká a odměna za práci raketově rostla, mnohdy až za hranici jejich produktivity. Ovšem čas, kdy jsme dostávali relativně hodně za relativně málo, už je, troufnu si říct, u konce. Brzy přijde tvrdé vystřízlivění a dojde i na Klausovo pověstné utahování opasků. Místo plánování dovolené u moře dvakrát do roka a nákupu nového vozu lidé opět začnou řešit nezbytnosti. A firmy? Ty už střízliví.

Odpovědnost za vlastní rodinné i firemní štěstí

Ukazuje se, že řada z nás toužebně hledí na stát a natahuje ruku. Odsud ale pomoc nepřijde, zdroje nejsou a jejich vynaložení tímto způsobem by bylo mimořádně nehospodárné. Teď každý z nás musí začít sám u sebe.

Lekcí negativního sentimentu do úpadku

Co tedy dělat? V první řadě je nutné začít přijímat situaci takovou, jaká je. Neříkat si, že všechno bude v pořádku, ani to, že se blíží apokalypsa a všichni umřeme. Negativistická nálada nepomůže nikomu a ničemu. Tento strachuplný sentiment zabíjí zbytky motivace, která v lidech zůstává, a roztáčí sestupnou spirálu, která vede k úpadku. Ani jeden extrém není správná cesta.

Racionální odstup a plánování

Teď je potřeba si nasadit masku pokerového hráče a začít věci řešit racionálně. Chladně a analyticky zmapovat situaci, ve které se firma nachází, zvolit si bod, kam se potřebujete posunout a krůček po krůčku naplánovat všechno, co musíte učinit, aby se tak stalo. Nesnažte se všechno změnit o 180 stupňů a vyřešit vše radikálně ze dne na den. To skoro nikdy není dobře. Naopak, udělejte si střednědobý plán a ten potom den za dnem konzistentně realizujte.

Rezervy, marketing a akvizice

Zaostřete na zbytečné náklady. Zapracovat je třeba na naší efektivitě i produktivitě spolupracovníků. Musíme být opravdový a práci i ostatním důležitým věcem věnovat maximum ze sebe samých. Není vhodné tlumit obchod a marketing. Naopak. Zintenzivněte akviziční úsilí. Krizí projdou jen ty nejsilnější firmy, ty slabé a nemotivované odpadnou. Ty, které opravdu chtějí a mají jasnou vizi, to ještě posune a posílí. Sáhněme si teď všichni do rezerv. Když to dokážeme nyní, v lepších časech poletíme jako raketa.

Ztrátou k hodnotám, pro které má smysl žít

Osobně zůstávám optimistou. Někteří z nás třeba přijdou o část hmotných statků, ostatně to je nevyhnutelné. Může nás to ale navrátit nebo dovést k těm opravdovým hodnotám. Protože co je důležitější? Dovolená v pětihvězdičkovém resortu, nebo fungující rodiny a vztahy? Je lepší žít v blahobytu ve zlaté kleci, nebo mít v životě svobodu a prostor realizovat své cíle s co možná největší nezávislostí?

Vynalézavost a pracovitost jako ta nejlepší obchodovatelná komodita

Nemám strach o pracovité, zapálené lidi s konstruktivním myšlením. Kdo chce, vždycky svoji cestu najde, i když to někdy chvilku trvá. Nedívejme se tedy do budoucna s přehnanými obavami, ale berme nově přicházející situaci jako příležitost. Když ji dobře využijeme, může nás dovést nejen k pracovnímu, ale i k osobnímu růstu. Přeji vám, ať se vám to podaří co nejlépe.

Zdroj informací

Ing. Jiří Jemelka, MBA, zakladatel společnosti J. I. P. pro firmy

Datum

11. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1982 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál