Vít Hradil: Maloobchod v březnu začal pociťovat zhoršování nálad spotřebitelů

Vít Hradil: Maloobchod v březnu začal pociťovat zhoršování nálad spotřebitelů

Tržby českých obchodníků (bez automobilového segmentu) vykázaly v březnu meziroční nárůst o 5,4 %. Dlužno ovšem podotknout, že srovnání s březnem roku 2021 o mnohém nevypovídá, jelikož tehdy v Česku na plné obrátky zuřila koronavirová pandemie, která si tehdy vyžádala dokonce uzavření hranic okresů. Překonání této mety tak lze stěží hodnotit jako směrodatné.

Není tedy velkým překvapením, že nejstrmější meziročního růstu tržeb jsme byli svědky v těch druzích obchodů, ve kterých před rokem prakticky nebylo nakupování možné. Jedná se tak například o specializované prodejny s oděvy a obuví (+211,0 % meziročně), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (+17,8 %) či s výrobky pro domácnost (+17,3 %). Naopak pokles meziročně evidují internetové a zásilkové obchody (-19,0 %), které právě před rokem představovaly de facto jedinou možnost realizace nákupů, a návrat k normálu tak pro ně představuje ochlazení poptávky.

Za pozornost tak stojí spíše srovnání s předchozím měsícem, tedy letošním únorem. Zde naopak došlo k poklesu, byť kosmetickému, o 0,1 %. Jedná se tak patrně o první vlaštovku ochlazování ochoty spotřebitelů utrácet a nástup trendu, který bude zřejmě pokračovat i v nadcházejících měsících. Právě v březnu totiž do úvah spotřebitelů začaly vstupovat možné dopady války na Ukrajině a hlavně dramatického zdražování energií. Podle dat o spotřebitelském sentimentu se následně začala nálada českých domácností znatelně zhoršovat a jejich nákupní úmysly se stávaly méně ambiciózními. Ještě výraznější posun tímto směrem pak nastal v dubnu, a očekáváme tak, že i maloobchodní tržby v nejbližší době budou klesat.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

10. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0559 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál