Ivan Bartoš: Začínáme transparentně vyhodnocovat došlé připomínky k novele stavebního zákona

Ivan Bartoš: Začínáme transparentně vyhodnocovat došlé připomínky k novele stavebního zákona

Včerejší půlnocí skončilo meziresortní připomínkové řízení k věcné novele stavebního zákona, resp. lhůta pro zasílání připomínek. Po dohodě dorazí některé připomínky ještě dnes a zítra. Připomínek je zatím několik stovek. Některá připomínková místa, včetně rezortů, uplatnila jen jednotky připomínek, zatímco například jeden zájmový subjekt více než 100. Velké instituce nemají zásadní výhrady. Aktuálně probíhá technické zpracování připomínek a následně jejich vypořádání.

„Určitě si všichni dobře pamatujeme, že ke stavebnímu zákonu minulé vlády dorazilo přes 8000 připomínek. Byl protlačen na sílu přes odpor skoro všech. My jdeme zcela opačnou cestou. Transparentně vypořádáme připomínky všech připomínkových míst. Třeba Nejvyšší soud i další významné státní organizace mají nula připomínek s tím, že shledávají naši novelu bez vad. Naše novela totiž byla dopředu projednána se všemi partnery a má i RIA,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Díky novele stavebního zákona se konečně zrychlí a zefektivní stavební řízení a to při zachování ochrany veřejných zájmů. Výstavba a povolování staveb nebude na úkor rezignace na ochranu životní prostředí. Díky zrušení zbytečné a předražení úplně nové soustavy krajských stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem stát ušetří miliardy korun. Nedojde také k chaosu, který by nastal důsledkem destrukce smíšeného modelu veřejné správy.

Nový stavební zákon minulé vlády také rušil kompletně všechny obecní stavební úřady. Zůstalo by jen 14 krajských státních stavebních úřadů, které by si mohly zřizovat pobočky. Aktuální novela tedy úřady neruší, ale naopak zachraňuje 371 úřadů v obcích a městech všude tam, kde úřad splnil alespoň jedno z kritérií ze studie Ministerstva vnitra. Dostupnost stavebních úřadů v regionech je zachována.

Princip „Jeden úřad, jedno řízení, jedno razítko“ je zachován, stejně jako Specializovaný stavební úřad. Ten bude mít na starosti velké projekty, takže stavby dálnic, železnic nebo energetické infrastruktury se urychlí.

Do konce června bude novela předložena vládě. Po projednání Legislativní radou vlády by měla být na programu jednání vlády v září a sněmovna by ji měla začít projednávat v říjnu. Definitivní verze novely by měla být schválena už do konce tohoto roku. Účinnost všech částí zákona pak bude od roku 2024.

Zdroj informací

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Datum

10. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3228 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál