Vít Hradil: Průmysl příjemně překvapil, utlumená výroba aut ale zůstává rizikem

Vít Hradil: Průmysl příjemně překvapil, utlumená výroba aut ale zůstává rizikem

Objem české průmyslové výroby se v březnu oproti loňskému roku zvýšil o 0,4 % a překonal tak tržní odhady, které naopak počítaly s mírným poklesem kolem 2,6 %. Oproti předchozímu měsíci pak průmyslová produkce vzrostla o 2,6 %. Meziročně narostl objem nových zakázek o 3,4 %, přičemž více přibylo těch z tuzemska (+4,9 %), než ze zahraničí (+2,8 %). Průměrná hrubá mzda zaměstnanců v průmyslu se meziročně zvýšila o 10,3 %, zatímco jejich počet přibližně stagnoval.

Nejlepší výsledek si v březnu připsala odvětví výroby usní (+29,2 %), oděvů (+28,4 %) a farmaceutických výrobků (+20,5 %). Dolů celkový výsledek naopak stahovala výroba motorových vozidel, která vykázala meziroční snížení objemu výroby o 17,4 %, a příliš se nedařilo ani v na ni navázané výrobě pryžových a plastových výrobků (-4,4 %).

Aktuální data o výkonu průmyslového sektoru lze hodnotit pozitivně, byť na unáhlené závěry o jeho odolnosti vůči válečnému konfliktu na Ukrajině by bylo příliš brzy. Celkový průmyslový výstup se nyní nachází přibližně na úrovni z počátku roku 2020, tedy těsně před příchodem pandemie, a vyhlížené silné odražení ode dna a dohánění předchozích výpadků se tak stále nekoná. Varovný je pak výkon automobilového odvětví, které zůstává významně utlumeno a stahuje s sebou dolů i sektory bezprostředně na něj navázané.

Ani v nadcházejících měsících nebude mít výroba automobilů na růžích ustláno, jelikož bude nadále sužována výpadky dodávek vstupů. Kromě součástek a materiálů ze samotných zemí zasažených konfliktem bude situaci dále zhoršovat i neutěšená epidemická situace v Číně, která si opět vyžádala lokální uzavírky. Od českého průmyslu tak v nejbližší době čekáme přinejlepším stagnaci, v horším případě další zpomalení.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

9. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2941 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál