Michaela Tomášková: Stavebnictví je tahounem ekonomiky, jen bytové stavby mohou do rozpočtu přinést 300 miliard

Michaela Tomášková: Stavebnictví je tahounem ekonomiky, jen bytové stavby mohou do rozpočtu přinést 300 miliard

V březnu úřady v Praze povolily 568 nových bytů. Od začátku roku je to celkem 1.420 nových bytů pro město. Dobrou zprávou je, že úřady letos dávají stavební povolení svižněji – loni za leden až březen daly razítko 1.027 bytům, to bylo skoro o 400 bytů méně. Aktuálním tempem by se letos povolilo skoro 6.000 bytů. Bohužel stále není důvod hýřit optimismem. Je to totiž přinejmenším o 4.000 méně, než město podle studie IPR Praha a ČVUT potřebuje.

Stavebnictví a velkým dílem právě bytová výstavba má přitom obrovský význam pro rozpočet a je tahounem celé ekonomiky. Díky multiplikačnímu efektu stavebnictví se každá koruna do něj investovaná vrátí do ekonomiky třikrát. Jen bytové stavby povolené ve druhé polovině loňského roku mají potenciál přinést do rozpočtu přes 303 miliard korun. Oproti předchozímu pololetí to je nárůst o 30 %, meziročně dokonce o 55 %. Největší podíl mají na tomto přínosu bytové stavby povolené v Praze (26 %). Ukazuje to tzv. Barometr bytové výstavby, který je součástí analýzy Central Group a KPMG.

V Praze je v různých fázích schvalovacího procesu uvázlých přes 130 tisíc nových bytů. Ty by dokázaly nejen pomoci řešit současnou bytovou krizi, ale navíc by do napjatého státního rozpočtu přinesly více než 170 miliard korun, a to jen na DPH. Na každém postaveném bytě stát velmi vydělává. V Praze veřejná správa inkasuje z každého nového bytu v průměru více než 1,5 milionu korun.

Stavebnictví je klíčem z krize. Může zahojit covidem i válkou poškozenou ekonomiku. Nová vláda by proto měla dělat vše pro urychlení a hlavně zjednodušení výstavby. Mnoha změnami nově schváleného stavebního zákona a prodlužováním absolutní nejistoty stát sám sobě škodí.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

9. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2671 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál