Martin Gürtler: Březnová stavební produkce zklamala

Martin Gürtler: Březnová stavební produkce zklamala

Stavební produkce v ČR se v březnu překvapivě snížila a nenavázala tak na svižný růst z předchozích několika měsíců. Meziměsíčně klesla o 3,7 procenta, zatímco v únoru rostla o 4,8 %. K poklesu přitom došlo jak v pozemním, tak i inženýrském stavitelství (o 3,1 procenta meziměsíčně, resp. o 5,0 procenta). V meziročním srovnání růst celkové stavební produkce zpomalil z 18,9 procenta na 8,2 procenta. Nadále vysoká meziroční dynamika souvisí s nízkou srovnávací základnou loňského roku, především jehož počátek byl ve znamení stále silných protiepidemických restrikcí.

Výrazně v březnu naopak zrychlil růst počtu staveních povolení, který meziměsíčně vzrostl o 14,6 procenta po předchozím růstu o 2,4 procenta. Meziročně byl počet vydaných stavebních povolení vyšší o 6,1 procenta. To odráží nadále silnou poptávku po stavebních pracích, ve které se pravděpodobně odráží předchozí výrazný nárůst objemu poskytnutých hypoték. Svůj vliv má nejspíše i vyšší objem vládních investic, které by měly být podpořeny také čerpáním fondů EU. Z hlediska poptávky je tak výhled pro další vývoj stavebnictví relativně optimistický.

Velkým omezením pro stavební výrobu však zůstává nedostatek stavebních materiálů, jejich rychlé zdražování a také chybějící pracovníci. Právě březen přinesl z hlediska dostupnosti materiálů opětovné zhoršení, a to v souvislosti s válkou na Ukrajině. To může být jedno z vysvětlení, proč stavební produkce v březnu poklesla. Duben však z hlediska dostupnosti materiálů nejspíše zlepšení nepřinese. K válce na Ukrajině se totiž přidal covid v Číně, což vedlo k dalšímu narušení mezinárodních dodavatelských řetězců.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

9. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3121 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál