Bohumil Trampota: Závěr týdne je tragický, doslova a všude

Bohumil Trampota: Závěr týdne je tragický, doslova a všude

Tento pracovní týden byl ve znamení centrálních bank. Nejsledovanější byl samozřejmě Fed (rozhodnutí ve středu). Sazby vzrostly podle očekávání (50 bb) a rozpouštění bilance bude pravděpodobně rychlejší. Doprovodný komentář si trhy vyložily jako příliš holubičí. Výsledek? Vysoký růst amerických burz (tabulka níže).

Ale kromě Fedu zasedala také ČNB a polská centrální banka. Zatímco ČNB doslova překvapila trh rychlejším růstem (níže) v Polsku to bylo naopak.

V Německu zklamaly tovární objednávky a následně i průmyslová výroba. A vzpomenu ještě data z amerického trhu práce, z mého pohledu dopadla lépe.

Americký trh

Hlavní index S&P500 za první čtyři dny (Po-Čt) mírně posílil o +0,36 % (4 146,87 b.). Od začátku týdne rostl, ve středu po oznámení Fedu dokonce o +3 %, ale ve čtvrtek si to trh vyložil diametrálně odlišně a s vysokou inflací čeká další růst/ty úrokových sazeb. Ve čtvrtek došlo ke korekci (-3,6 %) a i dnes otevírá S&P opět v mínusu (-0,50 %) a dále klesá. Dosavadní zisk se tak zcela jistě rozplyne jak pára nad hrncem a stane se z něj led v podobě týdenní ztráty asi kolem procenta. Bude to pátá týdenní ztráta v řadě a asi -10 % za těchto pět týdnů.

Evropské akciové trhy

Evropský index STOXX Europe 600 na tom tento týden byl podstatně hůře něž americký kolega. Jedním z důvodů může být, že S&P posiloval obvykle na konci tamních obchodních seancí a vzhledem k časovému posunu byly evropské trhy již dávno zavřeny a na tomto růstu nemohly participovat.

Dnes krátce před koncem obchodování je STOXX Europe 600 slabší o 2,38 % (427,83 b.). Za celý týden by to pak mohla být ztráta kolem 4,5 %. Čtvrtá týdenní ztráta v řadě, za tyto čtyři týdny bude kumulovaná ztráta asi 7 %.

Pražská burza

Pátek

Od rána je dnes index PX v červeném, tak jako ostatní evropské burzy. Celkem dnes klesl o 0,96 % (1 305,87 b.), ale ztráta je nižší, než jinde v Evropě, kde byla ke -2 %. Erste Group (-2,37 %, 715,80 CZK), Komerční banka (-2,15 %, 750 CZK) a ČEZ (-1,25 %, 987,50 CZK) vévodí poli poražených. A to beze zpráv. Banky následují finanční sektor v Evropě.

Posílily akorát akcie pojišťovny VIG (+2,14 %, 574 CZK) a Philip Morris ČR (+0,68 %, 17 700 CZK). Zvláštní je Obchodování na Avastu. Dnes jako jeden z mála posílil o +2,05 % (157,05 CZK). Posiloval i včera (čtvrtek) a to na základě informací, že regulátor GB zařadí do schvalovacího procesu i ostatní produkty na trhu. Šance na schválení a spojení s Notronem se tak zvyšují (níže).

Pražská burza

Týdenní výkon

Kromě úterní seance a jejího procentního zisku ostatní dny v Praze tolik radosti nebylo (tabulka níže). Hlavní index PX odepsal za celý týden 2,08 % (1 305,87 b.).

Beze zpráv posílil Colt CZ (dříve Česká zbrojovka) a to o +1,37 % (593 CZK) a Philip Morris ČR (+0,57 %, 17 700 CZK). To je vše.

Pole poražených je podstatně delší. Bez překvapení celý finanční sektor. Erste (-3,87 %, 715,80 CZK), Komerční banka (-3,10 %, 750 CZK), Moneta (-2,51 %, 85,30 CZK). Ale po ne moc přesvědčivých výsledcích (níže) se přidal také Avast (-4,82 %, 157,05 CZK) a navzdory prostředí vysokých cen elektřiny také ČEZ (-1,35 %, 987,50 CZK) a v samém závěru týdne neudržel hranici 1 000 CZK.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Výsledky za první kvartál zveřejnila Komerční banka. Celkový objem úvěrů vzrostl o 8,1 %. Růst úrokových sazeb vedl k růstu čistého úrokového výnosu o 37 %. Celkové výnosy dosáhly 9,5 mld. CZK a čistý zisk 3,5 mld. CZK. Svými výsledky překonala Komerční banka očekávání trhu.

Nečekaně a v tichosti oznámil své čtvrtletní výsledky Avast. Tržby klesly meziročně o 1 % a EBITDA dokonce o 4,3 %. Cena akcií reagovala poklesem o 3,85 % (úterý) a 5,70 % (středa). Zajímavé na tomto oznámení vybraných provozních ukazatelů je to, že Avast zveřejnil i svoje cíle na celý tento rok. A taky aktualizoval kalendář, kdy k reportu za první polovinu roku dojde 30. června. To jsou velmi zajímavé informace ve světle probíhající schválení fúze s Nortonem (měla být již dokončena). A k Avastu ještě připomínám, že prémie současné tržní ceny k hotovostní nabídce Nortonu je asi 25 %.

ČNB na svém měnovém zasedání zvýšila úrokové sazby ne o 50 bb, jak se čekalo, ale o 75 bb na 5,75 %, a to bylo pro trh překvapení. Komentář k sazbám od kolegy Martina Gürtlera si přečtěte zde https://cutt.ly/CNB5May22 A dalším překvapením týkající se ČNB je pravděpodobné jmenování nového guvernéra, kterým by se měl stát dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl. Máme za to, že i když byl v seznamu možných kandidátů, mezi favority nepatřil.

Co se dá čekat příští týden?

V úterý 10. května reportuje ČEZ, investory velmi očekávaná a sledovaná událost. Čekáme velmi silné výsledky, vysoký meziroční růst, a to v prostřední podstatně vyšších cen elektřiny.

Ale evegreen posledních týdnů je válka na Ukrajině. Inflace a komentáře a reakce centrálních bank.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

6. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3446 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál