Michal Brožka: ČNB indikuje další výrazný růst úrokových sazeb

Michal Brožka: ČNB indikuje další výrazný růst úrokových sazeb

Česká národní banka na dnešním zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 75 bp na 5,75 %. Pro zvýšení sazeb hlasovalo 5 členů a 2 byli nepřekvapivě opět pro stabilitu. Analytici i finanční trh jako jeden muž čekali zvýšení o 50 bb. Ovšem hlavní impuls přinesla teprve nová prognóza. Odhad růstu HDP byl pro letošek snížen ze 3,0 % na 0,8 %. Pro příští rok naopak odhad růstu mírně vzrostl na 3,6 %. Odhad průměrné výše inflace pro letošek byl zvýšen na 13,1 %, přičemž vrcholit by měla na 15 %. Nicméně zpomalení inflace příští rok je poměrně rychlé na průměrných 4,1 %, což znamená, že by se inflace v roce 2023 přiblížila 2% cíli. Ovšem toho je dosaženo při předpokladu zvýšení hlavní reposazby k 8 %! My jsme v naší prognóze počítali s tím, že ČNB nebude ochotna zvyšovat sazby dostatečně razantně, a inflace tudíž bude brzdit pomaleji.

Bankovní rada si současně nechala vypracovat alternativní scénář, který nereaguje tak silně v krátkém období na inflaci. Hlavní reposazba je tak v podstatě dle tohoto scénáře na svém vrcholu, ovšem za cenu pomalejšího zpomalování inflace. Pakliže se tedy bude ekonomika vyvíjet dle prognózy, lze očekávat, že se bankovní rada bude o sazbách rozhodovat kdesi mezi dvěma prognózami, což je značně nepřehledná situace. Více by mohlo napovědět zveřejnění detailů prognózy. V tuto chvíli počítáme s tím, že úroková sazba ČNB ještě vzroste na příštím zasedání v červnu o 50–75 bb, tedy na 6,25 %- 6,50 %. Jak dnešní zvýšení sazeb, tak především nová prognóza ve vztahu k dřívější komunikaci ČNB, která indikovala spíše „jemnější ladění“ vedly dnes k překvapení finančního trhu. Tržní úrokové sazby vzrostly. Koruna během zasedání posílila k 24,50 EUR/CZK ale brzy své zisky zkorigovala na 24,60 EUR/CZK.

O překvapení v opačném gardu se dnes postarala naopak polská centrální banka. Ta dnes zvýšila úrokovou sazbu o 75 bb na 5,25 %, ale čekalo se zvýšení o 100 bb.

Globální finanční trh dnes ovládla zvýšená averze vůči riziku. Akciové trhy, které po včerejším zasedání Fedu, rostly dnes naopak klesají, zatímco dluhopisové výnosy rostou. Dolar vymazal včerejší ztráty proti euru posílením k 1,051 USD/EUR.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

5. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1405 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál