Michaela Tomášková: Vysoká inflace zvýhodňuje hypotéky. Sazby jsou reálně nejnižší za poslední roky

Michaela Tomášková: Vysoká inflace zvýhodňuje hypotéky. Sazby jsou reálně nejnižší za poslední roky

Inflace v Česku je na historických maximech, podle srovnání Eurostatu je aktuálně dokonce 3. nejvyšší v Evropské unii po Litvě a Estonsku. Česká národní banka ji krotí zvyšováním úrokové sazby, kterou dnes zvedla o 0,75 procentních bodů na 5,75 %. To se projevuje na sazbách hypoték, které jsou dnes kolem 5 %. Na první pohled se jedná o vysoké číslo, protože si lidé v posledních letech zvykli na úrokové sazby začínající dvojkou, maximálně trojkou. Hypotéky se ale vrací do pásma, které bylo běžné v letech 2008 – 2010, kdy byly také nad 5 %. Navíc, ve vztahu k inflaci, která je kolem 13 % a na dvouciferných hodnotách se pohybuje už několik měsíců, jsou úrokové sazby dokonce vůbec nejníže v tomto století.

Přestože vysoká inflace obecně není pozitivní jev, ne pro všechny je automaticky špatnou zprávou. Hypoteční klienti totiž nyní vrací bankám v reálné hodnotě peněz mnohem méně. U hypotéky s úrokovou sazbou 5 % v současné situaci splácí v reálné hodnotě o 8 % méně, než kolik si půjčili. A reálná hodnota dluhu se jim snižuje.

Ceny nových bytů, a tedy jejich hodnota, navíc v posledních letech rostou v průměru tempem okolo 15 % ročně. V posledním roce dokonce téměř o 30 %. V případě potřeby jsou také snadno a rychle prodejné. Vlastnit byt je tedy nejen cílem a snem většiny lidí, je to ale zároveň i jeden z nejbezpečnějších a nejvýhodnějších způsobů, jak ochránit své úspory před inflací.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

5. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1462 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál