Jaromír Gec: Vrchol domácích úrokových sazeb se blíží

Jaromír Gec: Vrchol domácích úrokových sazeb se blíží

Bankovní rada ČNB dnes pravděpodobně rozhodne o zvýšení své základní úrokové sazby o dalších 50 bb na 5,5 %. Zároveň bude zveřejněna její nová makroekonomická prognóza, u které zejména vlivem války na Ukrajině očekáváme přehodnocení stagflačním směrem, tedy k nižšímu ekonomickému růstu a vyšší inflaci. Trhy dnes budou rovněž vstřebávat dozvuky včerejšího zasedání Fedu a stranou pozornosti nezůstane ani další vývoj války na Ukrajině.

 

ČNB opět zvýší úrokové sazby

Trhy, stejně jako my, očekávají na dnešním zasedání ČNB nárůst základní repo sazby o 50 bb na 5,5 %. Vzhledem ke značné nejistotě dalšího ekonomického vývoje je nicméně jednoznačná shoda všech analytiků i finančního trhu poměrně překvapivá, a to i s ohledem na různorodost vyjádření členů bankovní rady ČNB z poslední doby. Zvýšená inflační očekávání a robustní domácí trh práce by sice hovořily pro ještě výraznější růst sazeb. Předpokládáme však, že bankovní rada bude při svém rozhodování dávat značnou váhu také křehkosti ekonomiky v souvislosti s dopadem vysoké inflace do kupní síly domácností a opětovně se zhoršující situaci v dodavatelských řetězcích. Nová prognóza patrně bude obsahovat, podobně jako ta naše, v průběhu letošního roku určitý pokles ekonomického výkonu při výrazně vyšší očekávané inflaci. Část vnějších cenových tlaků plynoucích z energií by navíc podle nás mohla ČNB vzhledem k jejich nabídkové povaze výjimkovat. Celkově by tak dneškem mohl současný cyklus růstu úrokových sazeb skončit. Jejich následný pokles však nečekáme dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku.

Německé tovární objednávky v březnu zřejmě dále poklesly. Po výrazném únorovém propadu očekáváme jejich další meziměsíční snížení o 1,1 %. Přestože se potíže v dodávkách vstupů v únoru zmírňovaly, je pravděpodobné, že ruská invaze na Ukrajinu a nedávné pandemické uzavírky v Číně situaci v dodavatelských řetězcích opět zhorší. Údaje z dalších průzkumů navíc naznačují od dubna pokles nových zakázek, což pro nejbližší období zhoršuje výhled pro zpracovatelský průmysl.

Fed podle očekávání zvýšil sazby

Fed v souladu s očekáváním zvýšil sazby o 50 bb. Podpora tohoto rozhodnutí byla mezi členy FOMC jednomyslná. Kroky ve stejné velikosti poté na tiskové konferenci předseda Powell signalizoval i pro „několik“ dalších zasedání. Zároveň zmínil, že „hike“ o 75 bb není radou guvernérů v horizontu několika nejbližších měsíců zvažován. Snižování bilance Fedu začne podle včera zveřejněných informací 1. června v měsíčním objemu 30 mld. USD u vládních dluhopisů a 17,5 mld. USD u hypotékou krytých cenných papírů (MBS). Postupný náběh na 60 mld. USD (u dluhopisů) a 35 mld. USD (u MBS) bude trvat tři měsíce. Oproti našim očekáváním tak bude kvantitativního utahování rychlejší. Trhy si celkově včerejší zasedání vyložily jako o něco opatrnější, než předpokládaly. To bylo vidět jak na růstu amerických akcií, tak na poklesu sázek na nárůst sazeb do konce roku. Dnes ráno trh očekával na letošních zbývajících pěti zasedáních nárůst sazeb o necelých 200 bb, což je zhruba o 10 bb méně než v úterý. To se odrazilo i na kurzu dolaru, který korigoval předchozí zisky a v páru s eurem oslabil lehce nad 1,06 USD/EUR, kde byl naposledy minulou středu.

V Evropě byly včera zveřejněny finální PMI v Eurozóně a Německu za duben. Oproti předběžným odhadům zde již k zásadním revizím nedošlo. Nadále tak platí, že sektor služeb si i v dubnu optikou těchto indikátorů udržel solidní růst. Určité zklamání přinesla americká data. Zaměstnanost v soukromém sektoru vzrostla podle ADP reportu v dubnu o 247 tis., což je o 136 tis. méně, než trhy očekávaly. To ale patrně odráží spíše nedostatek pracovní síly. Poptávka po práci totiž v USA zůstává podle ostatních statistik velmi silná. Mírně za očekáváním zaostal i dubnový ISM index aktivity ve službách.

Obchodování na tuzemském devizovém trhu se od pondělního oslabení regionálních měn neslo v relativně poklidném duchu. Koruna se téměř po celý včerejšek pohybovala v úzkém pásmu 24,62-24,68 CZK/EUR. Z letargie ji vytrhl až večerní pokles sázek na rychlejší utahování měnové politiky v USA a s tím spojené slábnutí dolaru, které koruně pomohlo k posílení do blízkosti 24,6 CZK/EUR. Výraznější impuls by mohlo přinést dnešní rozhodnutí ČNB a její nová makroekonomická prognóza. Včerejšek také naznačil, že se může schylovat k brzkému oznámení jména nového guvernéra ČNB, který do funkce nastoupí od začátku července. Podle informací z médií v poslední době absolvovali schůzky na Hradě viceguvernéři Nidetzký a Mora, šéf Hospodářské komory Dlouhý a člen bankovní rady Michl. Poslední jmenovaný přitom prezidenta navštívil včera, čímž pravděpodobně uzavřel závěrečné kolo rozhovorů Hradu s kandidáty.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

5. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2471 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál