Jana Steckerová: Fed zvýší úrokové sazby o 50 bb

Jana Steckerová: Fed zvýší úrokové sazby o 50 bb

Americká centrální banka dnes podle našeho odhadu zvýší úrokové sazby o 50 bb a zároveň oznámí, jakým způsobem bude redukovat bilanční sumu. Ta by mohla klesat až o více než jeden bilion dolarů ročně. Z dat bude zveřejněn americký ISM index a ADP report. Obě statistiky potvrdí solidní kondici tamní ekonomiky. V eurozóně nás čeká pouze zpřesněný odhad indikátorů PMI ze služeb. Ten se i přes drobnou revizi směrem dolů udrží výrazně nad dlouhodobým průměrem.

 

 

PMI ve službách v eurozóně slibuje další oživení v této oblasti

Fed dnes podle našeho odhadu přistoupí ke zvýšení klíčové úrokové sazby o 50 bazických bodů na 0,75 - 1,00 %. To odpovídá i tržnímu konsenzu. Zároveň oznámí i detaily, jak bude snižovat bilanční sumu. Náš odhad je, že začne s 12 mld. USD měsíčně u vládních dluhopisů a 7 mld. USD u MBS, přičemž během pěti měsíců navýší objem na celkových 90 mld. USD. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3LDPUR5.

Z dat bude zveřejněn dubnový index ISM. Ten se zřejmě udrží nad 58 body a stvrdí tak dobré vyhlídky amerického sektoru služeb. Kromě toho bude publikován i výsledek zahraničního obchodu za březen, který bude oproti čtení z minulého týdne zahrnovat i služby. Z již zveřejněných dat je jasné, že dovozy zboží výrazně rostly. Podstatné je, zda jejich růst znamená, že dochází k uvolňování napětí v dodavatelských řetězcích. Podle našeho názoru tomu tak je. ADP report mapující počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru podle tržního konsenzu ukáže na 385 tisíc pracovních míst. Dobře by měla dopadnout i páteční klíčová statistika z trhu práce Nonfarm Payrolls. Míra nezaměstnanosti však zůstane beze změny na úrovni 3,6 %.

V eurozóně budou zveřejněny finální kompozitní PMI a PMI ze služeb. Podle předběžného odhadu index ve službách v dubnu vzrostl o 2,1 pb na 57,7 bodu. Zde očekáváme revizi o dvě desetiny směrem dolů. I tak ale ukazatel zůstane 0,9 směrodatné odchylky nad svým průměrem a naznačí další solidní vývoj v této oblasti.

V regionu panovala poklidná nálada

Oslabování regionálních měn, se kterým vstupovaly do tohoto týdne, se včera zastavilo a na trzích panovala poklidná nálada. Kurz koruny obchodoval kolem úrovně 24,68 CZK/EUR, tedy o 0,1 % silnější než v pondělí. Poblíž stávajících úrovní se koruna bude pravděpodobně držet až do čtvrtečního zasedání ČNB. Od toho očekáváme 50bodové utažení měnových podmínek, které je i zahrnuto v tržních cenách. Zvýšení o 25 bb by tak bylo výrazným zklamáním. Výrazné pohyby včera nezaznamenaly ani zbylé originální měny. Maďarský forint zůstal v celodenním hodnocení beze změny (382 HUF/EUR). Polský zlotý mírně oslabil (o 0,2 %), a to na 4,70 PLN/EUR.

Společná evropská měna v průběhu úterního obchodování posílila o 0,5 % na 1,056 USD/EUR. Z pohledu úrokového diferenciálu je však její kurz stále výrazně podhodnocený. V průběhu roku očekáváme jeho posilování směrem k úrovním okolo 1,16 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Jaromír Gec, Komerční banka, a.s.

Datum

4. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3805 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál