Vít Hradil: Průmyslový PMI v Česku signalizuje postupné ochlazování

Vít Hradil: Průmyslový PMI v Česku signalizuje postupné ochlazování

Dubnový index nákupních manažerů přinesl výsledek 54,4 bodu, což je o pouhé tři desetinky horší skóre, než o měsíc dříve. Zároveň se ovšem jedná o nejnižší hodnotu od listopadu 2020 a také pokračovaní klesajícího trendu, který trvá od prosince 2021. Index je navíc podobně jako v pandemickém období zkreslen jeho metodikou, která zádrhelům na straně nabídky přiřazuje pozitivní, nikoliv negativní interpretaci.

České zpracovatelské podniky v aktuální edici průzkumu reportují pokles objemu nových zakázek, pomalejší nábory zaměstnanců, dynamicky zdražující vstupy a z toho plynoucí růst cen výstupů. Právě obtíže spojené s nákupy materiálu a součástek pak firmy vedou ke snahám o předzásobení a zvyšují také množství rozpracovaných nedodělků.

Podle průzkumu se nyní český průmysl nachází na rozcestí. Firmy neopustila bojovná nálada a snaží se zajistit pokračování další výroby v naději, že i jejich odběratelé budou pokračovat ve výrobě, jakmile jim to umožní dodávky vstupních materiálů. To je dobrá zpráva za předpokladu, že se dodavatelské řetězce, narušené již z dob pandemie a nyní opětovně válkou na Ukrajině, v dohledné době pročistí. Hromadění nedodělků na skladech, produkovaných za čím dál vyšší ceny, ovšem nemůže trvat donekonečna.

Aktuální geopolitická situace přitom příliš optimismu v tomto směru nenabízí, a jako pravděpodobnější varianta se tak aktuálně jeví to, že v nadcházejících měsících budeme v české výrobní sféře svědky částečné rezignace a tlumení aktivity. Česká ekonomika tak na tradiční podporu ze strany průmyslu a potažmo exportu v letošním roce příliš spoléhat nemůže.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

2. května 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3964 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál