Jana Steckerová: Ekonomika v eurozóně i v Česku v prvním kvartále solidně rostla

Jana Steckerová: Ekonomika v eurozóně i v Česku v prvním kvartále solidně rostla

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí letošního roku podle našeho odhadu mezičtvrtletně vzrostla o solidního půl procenta. Stejný vzestup čekáme i u českého HDP. Detailní struktura ještě zveřejněna nebude, předpokládáme ale, že za růstem v obou případech stála oživená spotřeba domácností i dobrá výkonnost průmyslu. Zveřejněna bude i inflace za celou eurozónu, která zřejmě již svého vrcholu dosáhla. Klesat bude zatím ale jen velmi neochotně.

 

Inflace v eurozóně by měla mít vrchol za sebou

V eurozóně bude zveřejněn první odhad růstu HDP za letošní první čtvrtletí. Odhadujeme, že jeho meziroční dynamika zrychlila z 4,6 % zaznamenaných v Q4 21 na 5,3 %, a to zejména z důvodu nízké statistické základny z minulého roku, kdy byla v platnosti rozsáhlá protipandemická opatření. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím by pak ekonomika měla přidat solidních 0,5 %. Navzdory válce na Ukrajině a rychle rostoucí inflaci předpokládáme, že spotřeba domácností přispěla k tomuto růstu 0,2 pb. Spotřebu pozitivně ovlivňují naakumulované úspory, rekordně nízká nezaměstnanost i odložená poptávka, kterou se nyní spotřebitelé (především v oblasti služeb) snaží uspokojit. Silný růst průmyslu v Q1 (1,6 % q/q) naznačuje, že by k výsledku mohly kladně přispět i investice a změna stavu zásob (každá položka +0,2 pb). Čisté exporty z výsledku naopak ukrojí.

Inflace v eurozóně by měla mít vrchol z meziroční perspektivy za sebou. Spotřebitelské ceny podle našeho odhadu poprvé po devíti měsících v dubnu zaznamenaly zpomalení meziroční dynamiky, i když o pouhou 0,1 pb. Stát by za tím měly především nižší ceny energií. Jádrová inflace ale zatím stále v meziročním srovnání zrychluje. Vzhledem k její setrvačnosti přijde zpomalení až s koncem roku. I celková inflace bude zpomalovat jen neochotně. Do září jí očekáváme na úrovni kolem 7 %. Za celý letošní rok by se v průměru měla nacházet na 6,6 %, příští rok na 2,6 %.

HDP za první kvartál bude zveřejněn i v Česku. Ten by měl ukázat solidní mezikvartální vzestup o 0,5 %. V prvních měsících letošního roku totiž docházelo k rozvolňování protipandemických opatření, což by mělo být vidět na spotřebě domácností. Zlepšovala se i situace v dodavatelských řetězcích, což podpořilo průmyslovou výrobu. Válka na Ukrajině závěr kvartálu sice negativně ovlivnila, zde bude ale hlavní dopad patrný až v Q2. Nízká statistická základna pak meziročnímu růstu pomůže na úroveň 4,4 %. V dalších čtvrtletích ovlivní vývoj HDP kombinace snížené kupní síly domácností kvůli vysoké infikaci a opětovné zhoršení situace v dodavatelských řetězcích kvůli válce na Ukrajině, či šíření covidu v Číně. Hospodářský růst tak bude ve zbytku roku výrazně zpomalovat, přičemž za celý rok dosáhne jeho dynamika pouze 1,8 %.

Koruna mírně ztrácí, region v plusu

Výsledek amerického HDP za Q1 výrazně zklamal, když místo očekáváného 1% růstu (q/q anualizovaně), ekonomika o 1,4 % poklesla. Na výsledku se negativně podepsal zahraniční obchod, který v březnu překvapil o 20 mld. USD větším deficitem (trh čekal 105 mld. USD, výsledek byl 125 mld. USD). Čisté exporty tak zredukovaly výsledek HDP o 3,2 pb, zatímco zásoby ubraly 0,8 pb. Propad pak zmírňovala spotřeba domácností, která přidala 2,7 %. Ve druhém čtvrtletí by však měl být výsledek zahraničního obchodu již podstatně lepší, což je příslibem pro solidní dynamiku v Q2. Americký dolar na výsledky nijak významně nereagoval, a i nadále těží z pozice bezpečného přístavu a brzkého utahování tamní měnové politiky. V celodenní statistice nakonec dolar skončil o 0,5 % silnější na 1,05 USD/EUR.

Koruna v průběhu úterního obchodování ztratila 0,1 % a v odpoledních hodinách se obchodovala za 24,55 CZK/EUR. Ostatní regionální měny na tom byly lépe, když polský zlotý posílil o 0,4 % na 4,69 PLN/EUR a maďarský forint o 0,2 % na 377,1 HUF/EUR. Maďarská centrální banka zvýšila týdenní depozitní sazbu o 30 bb na 6,45 %, tedy méně než 3měsíční depozitní sazbu (v úterý o 100 bb na 5,4 %). Obě sazby by se podle naší prognózy měly v červnu potkat na úrovni 6,9 %.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

29. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3534 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál