Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Vyšší úrokový výnos, rozpouštění opravných položek, úpis nových akcií v červnu

Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Vyšší úrokový výnos, rozpouštění opravných položek, úpis nových akcií v červnu

Moneta Money Bank dnes ráno oznámila výsledky za první čtvrtletí tohoto roku. Výsledky jsou v meziročním srovnání podstatně lepší, ale na provozní úrovni v souladu s odhady trhu. Vzhledem k rozpouštění opravných položek ale překonaly na čistém zisku konsensus. Moneta své potvrdila celoroční cíle. K zahájení úpisu nových akcií k vyrovnání transakce se skupinou Air Bank by mělo dojít červnu.

V prvním kvartále vzrostlo úvěrové portfolio o 11,5 % y/y na 259 mld. CZK. Motorem byl růst retailových úvěrů o 13,3 % y/y na 178 mld. CZK. Komerční úvěrové portfolio meziročně přidalo 7,6 % na 80 mld. CZK a hypotéky jsou meziročně vyšší o 19 % a dosáhly 125 mld. CZK. Rychlý růst úrokových sazeb měl pozitivní vliv na výnosy, což bylo částečně kompenzováno náklady na financování. Čistý úrok z výnosů je 2,4 mld. CZK, což znamená meziroční nárůst o 16,8 %. Čistá úroková marže je meziročně i ve srovnání s předchozím kvartálem beze změny 2,8 %. Poplatky a provize jsou jen mírně vyšší než loni (516 mil. CZK, 3,4 % y/y). Výsledkem je růst celkových provozních výnosů o 12,8 % na 3 mld. CZK. Tradičně Moneta předvedla přísnou kontrolu nákladů, které se meziročně prakticky nezměnily (1,5 mld. CZK, 0,2 % y/y).

Dosud byly reportované výsledky více méně ve shodě s odhady. Podstatným rozdílem jsou náklady na riziko. Úvěry v selhání jsou ve výši 4,6 mld. CZK, poklesly o 29,8 % o 1,2 mld. CZK. Vzhledem k pravidelnému splácení byla tato část (1,2 mld. CZK) překlasifikována a tím došlo k rozpouštění opravných položek. Moneta reportovala +95 mil. CZK (loni -418 mil. CZK). Toto je hlavní důvod meziročního růstu čistého zisku o 115,7 % na 1,3 mld. CZK. To překonalo odhady trhu na 1,2 mld. CZK. Návratnost hmotného kapitálu (RoTE) dosáhl 18,8 % z 9,7 % před rokem. Důvodem růstu jsou vyšší úrokový výnos a rozpouštění opravných položek.

Nadbytečný kapitál činil 5,3 mld. CZK, nebo 10,3 CZK na jednu akcii

Protože jsou výsledky v souladu s očekáváním, potvrdila Moneta své celoročním cíle. Měla by dosáhnout celkových výnosů nejméně 12 mld. CZK, provozních nákladů pod 5,7 mld. CZK a čistý zisk nad 4,4 mld. CZK. Náklady na riziko by měly být v intervalu 20 až 40 bb a RoTE nad 16 %.

K zahájení prvního kola úpisu nových akcií k financování akvizice skupiny Air Bank by mělo dojít v červnu. Rozhodný den, kdy musí mít akcionáři akcie na účtě je stanoven na 4. pracovní den po oznámení, které se dá čekat v závislosti na schválení prospektu regulátorem někdy v polovině května. K případné druhé kolo by mělo být v červenci. Připomínáme, že v prvním kole mohou akcionáři upisovat akcie v poměru za 2 stávající 1 nová za cenu 82 CZK. A v případném druhém kole mohou všichni akcionáři upisovat nové akcie za 90 CZK. K dokončení by mělo dojít ve Q3 22.

Dnes je taky poslední den obchodování s akciemi Monety s právem na výplatu dividendy ve výši 7 CZK. Výplatní poměr je 89,8 % a hrubý výnos 7,5 %.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

28. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.221 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál