Martin Gürtler: Ekonomický sentiment se v dubnu výrazně zlepšil

Martin Gürtler: Ekonomický sentiment se v dubnu výrazně zlepšil

Důvěra v českou ekonomiku v dubnu překvapivě výrazně vzrostla a byla dokonce nejvyšší za posledního třičtvrtě roku. To výhradně souviselo s nárůstem důvěry podnikatelů, která se zvýšila na nejvyšší úroveň od loňského června. V rámci podnikatelského sektoru se nálada zlepšila v průmyslu a službách. Zatímco v průmyslu byla stejně jako ta celková nejvyšší za posledního třičtvrtě roku, ve službách dokonce dosáhla nejvyšší úrovně od listopadu 2018. Průmyslové podniky lepé hodnotí zejména poptávku, oproti březnovému propadu však došlo také ke znatelnému vylepšení očekávaní ekonomického vývoje pro následující měsíce. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v dubnu oproti lednu snížilo jen nepatrně, z 83,3 % na 81,6 %.

Hlavním omezením růstu produkce v průmyslu zůstává nedostatek materiálu. Jako hlavní bariéru ho v dubnu vybralo 38 % oslovených podniků, zatímco v lednu to bylo 31,2 %. Podnikatelé ve službách hodnotí pozitivně hlavně poptávku v uplynulých třech měsících. Ve stavebnictví a obchodu se důvěra naopak mírně meziměsíčně snížila. Další pokles sentimentu, ve srovnání s březnem však již jen mírný, byl v dubnu zaznamenán i u spotřebitelů. Zde je tak důvěra nejnižší od listopadu 2012. Oproti březnu se dále zvýšily obavy spotřebitelů především ohledně jejich finanční situace.

Pozitivně překvapil také vývoj podnikatelské důvěry v Německu. Dubnový Ifo index mírně vzrostl z 90,8 b. na 91,8 b., zatímco se čekal jeho pokles na 89,0 b. Nad odhady přitom skočilo jak hodnocení současné situace, tak i složka hodnotící očekávání podnikatelů pro následujícího půl roku.

Člen bankovní rady Aleš Michl v rozhovoru pro Forbes uvedl, že nepodpoří případné kurzové intervence, které by ČNB použila pro zmírnění vnějších cenových tlaků. Podle Michla by centrální banka do vývoje kurzu neměla zasahovat. Zopakoval také, že podle jeho názoru je současná inflace dána hlavně externími faktory, které ČNB nemůže ovlivnit, a proto nebude nadále hlasovat pro zvyšování úrokových sazeb.

Na finančních trzích byl dnes patrný nárůst rizikové averze, a to především v důsledku pokračujícího šíření covidu v Číně. Ta vlivem politiky nulové tolerance přemýšlí o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. Riziková aktiva tak čelila výprodejům. Akciové trhy v průběhu evropského obchodování klesaly o zhruba 1,5 % a cena ropy Brent z obav o nižší poptávku zaznamenala během dneška pokles o přibližně 5 %. Obchodovala se tak poblíž 100 USD/barel. Euro k dolaru oslabilo o cca 0,5 %. Koruna pak proti euru ztratila asi 0,4 %, když se její kurz pohyboval poblíž 24,42 CZK/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

25. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1453 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál