Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Růst hospodaření podpoří vyšší sazby a rozpouštění opravných položek

Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Růst hospodaření podpoří vyšší sazby a rozpouštění opravných položek

Očekávané výsledky hospodaření: V meziročním srovnání budou výsledky Monety výrazně lepší. Podle našich odhadů by to mělo být dáno lepšími výnosy, nákladovou disciplínou a nižšími náklady na riziko. Předpokládáme také, že dojde k potvrzení celoročních cílů. Jejich případnou úpravu (ať už zvýšení nebo snížení) bychom čekali dále v průběhu roku. Zveřejněny mohou být také informace týkající se vyrovnání akvizice skupiny Air Bank (načasování vydání nových akcií, případně povinná nabídka PPF).

Čistý úrokový výnos je nejdůležitější položka celkových výnosů. Rychlý růst úrokových sazeb má samozřejmě pozitivní vliv na úrokové portfolio. S tím ale souvisí a částečně to kompenzuje nárůst sazeb na depozitech. Meziroční růst čistého úrokového výnosů odhadujeme na téměř 11 % na 2,3 mld. CZK. Předpokládáme, že Moneta předvede tradičně nákladovou disciplínu. Růst provozních nákladů odhadujeme ve srovnání s úrokovým výnosem pouze mírný na úrovni 2,9 % y/y a měl by dosáhnout 1,56 mld. CZK. Vzhledem k slušné platební morálce by mělo dojít k překlasifikování části nesplácených úvěrů a rozpuštění opravných položek. Celkové náklady na riziko odhadujeme blízko nuly (26 mil. CZK). Spolu s provozním výkonem je to další důvod prudkého růstu čistého zisku o více než 87 % y/y na 1,121 mld. CZK.

Předpokládáme, že Moneta spolu s reportem za Q1 22 potvrdí také své celoroční cíle. Moneta by měla letos dosáhnout celkových výnosů nejméně 12 mld. CZK, provozních nákladů pod 5,7 mld. CZK a čistý zisk nad 4,4 mld. CZK. Náklady na riziko by měly být v intervalu 20 až 40 bb a RoTE nad 16 %.

Dále také čekáme informace o vypořádání akvizice skupiny Air Bank. Připomínáme, že Moneta vydá 255,5 mil. ks nových akcií, které budou moci akcionáři upisovat ve dvou kolech za 82 CZK a 90 CZK.

Valná hromada Monety se bude konat v úterý 26. dubna 2022. Na programu bude mimo jiné i schválení dividendy za minulý rok. Management navrhl 7 CZK na akcii. Jedná se o výplatní poměr 89,8 % a hrubý výnos 7,6 %.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

22. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2462 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál