Vít Hradil: Cenové tlaky ve výrobě dále zesilují

Vít Hradil: Cenové tlaky ve výrobě dále zesilují

Ceny českých průmyslových výrobců v březnu narostly o 4,2 % meziměsíčně, což odpovídá tempu 24,7 % meziročně. Po únorových 21,3 % tak došlo k dalšímu zrychlení cenové dynamiky, a ta zůstává nejrychlejší od roku 1991.

Nejdrtivěji se zdražování podepisuje na odvětví Elektřiny, plynu a páry, kde ceny meziročně vystřelily o 48,9 %. Jedná se pochopitelně o důsledek výrazně dražších energetických komodit na světových trzích. V závěsu se drží oddíl Obecných kovů a kovodělných výrobků (27,8 %) a Těžba a dobývání (26,3 %). Růst cen byl ovšem plošný napříč průmyslovými odvětvími. Konkrétně Energie vykázaly meziroční dynamiku na úrovni drtivých 53,7 %.

Zdražovalo se i v zemědělství, kde šlo meziročně o 27,2 %, v tržních službách pro podniky (4,9 %), i u stavebních prací (10,4 %).

Vzhledem k nepříznivým okolnostem, které panují na trhu s výrobními vstupy, nepředstavuje březnová cenová statistika velké překvapení. Očekávatelné bylo jak samotné číslo, tak i jeho detailnější rozklad. Cenové tlaky přicházejí primárně ze strany zemědělských a energetických komodit, a nejsilněji se tak projevují v na ně navázaných sektorech. Bohužel, v obou případech nelze než konstatovat, že k uklidnění je stále daleko. Válka na Ukrajině, která patří mimo jiné k důležitým světovým vývozcům obilovin, bude nadále působit ve směru zvyšování cen, a to jak prostřednictvím přímého omezení přeshraničního obchodu, tak i nepřímo skrze geopolitické napětí mezi Ruskem a Západem a z něj plynoucích sankcí.

V průměru za letošní rok tak podle nás ceny výrobců narostou o více než 15 %, přičemž tento odhad předpokládá postupné uklidňování ve druhé polovině roku. Případná další eskalace v podobě omezení či přerušení dodávek zemního plynu z Ruska do Evropy by pak inflaci výrobců popohnala na další rychlostní stupeň.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

20. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1989 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál