Jan Vejmělek: Ceny na vstupech dramaticky rostou, producenty drtí zejména drahé energie

Jan Vejmělek: Ceny na vstupech dramaticky rostou, producenty drtí zejména drahé energie

Ceny producentů ve všech sledovaných segmentech dále svižně rostou a potlačí výše i ceny pro koncové spotřebitele. Vysokým dvouciferným meziročním tempem rostly v březnu ceny průmyslových i zemědělských producentů, přes 10% růstové tempo se přehouply i ceny ve stavebnictví.

U zemědělských producentů pokračuje dramatický cenový vzestup především v rostlinné výrobě. Oproti loňskému březnu jsou zde ceny vyšší o 38,8 %, když nejvíce vzrostly ceny olejnin (+48,2 %), obilovin (+39,8 %) a brambor (+21,8 %). Nižší byly naopak ceny ovoce (-14,0 %) a zeleniny (-18,0 %). Cenový nárůst v živočišné výrobě činil meziročních 12,4 % když se nadprůměrně zvyšovaly ceny skotu (+18,9 %) či mléka (+16,4 %). Celkově se ceny v zemědělství během března zvedly o 5,4 %, meziroční cenový vzestup pak dále zrychlil z únorových 22,9 % na 27,2 % v březnu. Růst cen zemědělských výrobců se již promítá do vyšších cen potravinářského průmyslu. Březnový cenový vzestup zde činil 2,0 % (ceny rostlinných a živočišných olejů a tuků o 16,4 %), meziročně jsou vyšší o 11,5 %.

Průmyslníci zdražili během února o 4,2 % a výrazně tak překonaly tržní odhad ve výši 1,9 % i náš předpoklad ve výši +3,1 %. Meziroční cenová dynamika se tak dále zvedla z únorových 21,3 % na 24,7 %. Nejrychleji v březnu rostly ceny v kovodělném průmyslu (+4,8 %). Výrazný nárůst cen je patrný u elektřiny, kde se ceny včetně rozvodu zvedly jen za samotný březen o 2,3 %. Oproti loňskému březnu je elektřina dražší o 48,9 %. Je zřejmé, že takto dramatický nárůst cen se musí promítnout v dalších odvětvích a produktech.

Průmyslníky tak jednoznačně drtí drahé energie, jejichž ceny byly meziročně o 53,7 % vyšší. Růst cen meziproduktů dosáhl 24,3 %. Poklud ceny průmyslových výrobců očistíme o ceny energií, meziroční růst by činil 15,5 %.

Nadále pokračuje zvyšování cen ve stavebnictví. Stavební práce podražily za březen o 1,0 %, meziročně jsou vyšší o 10,4 % po vzestupně revidovaných 9,9 % zaznamenaných v únoru. Mnohem horší je situace u cen stavebních materiálů. Zde meziroční dynamika zrychlila z únorových 20,3 % na březnových 22,8 %.

V neposlední řadě svižnou cenovou dynamiku zaznamenávají tržní služby pro podniky. Zde zdražují především reklamní služby (jen za březen +16,1 %). Meziměsíčně se tak ceny ve službách zvedly o v souhrnu o 1,4 %. Meziročně růst zrychlil z únorových 4,3 % na březnových 4,9 %. Z meziročního pohledu se nejvíce zvedly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 15,7 %, za reklamní služby a průzkum trhu o 15,3 % a za služby v oblasti zaměstnání o 9,5 %.

Je zřejmé, že klíčový pro další vývoj produkčních cen bude vývoj na Ukrajině. Ten totiž primárně stojí za cenami na komoditních trzích. Pokud nedojde k nějaké další dramatické eskalaci na válečné frontě, měly by se postupně ceny stabilizovat či v lepším případě korigovat ze svých výšin. I nadále lze ale předpokládat jejich velkou kolísavost. Pro tuzemské spotřebitele je důležitý i kurz koruny, primárně vůči dolaru. Tady svou roli sehrává politika ČNB v podobě zvyšování úrokových sazeb a její intervenční úsilí.

Je zřejmé, že rychlý růst cen zejména energetických vstupů bude v dalších měsících dále tlačit výše spotřebitelskou inflaci, která tak podle nás může kulminovat během druhého čtvrtletí kolem 14 %. I když centrální banka již úrokové sazby od poloviny loňského roku výrazně navýšila, stále ještě nejsme na vrcholu. Tam bychom se měli dostat na květnovém zasedání, kde očekáváme navýšení o finálních 50 bb. Dvoutýdenní reposazba tak bude činit 5,50 %. A zde se udrží minimálně po zbytek letošního roku.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

20. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 0.9832 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál