Veronika Hegrová: Pro nízkopříjmovější skupinu už nejsou hypotéky dostupné tak jednoduše jako dřív

Veronika Hegrová: Pro nízkopříjmovější skupinu už nejsou hypotéky dostupné tak jednoduše jako dřív

Uplynulý měsíc přinesl uklidnění ve vnímání války na Ukrajině. V posledních dnech znovu evidujeme oživení zájmu o hypoteční financování, život klientů se vrátil “do většího normálu”, než tomu bylo v měsíci březnu.

 

 

Situace okolo Sberbank

Zastabilizovala se i situace v souvislosti s ukončením licence Sberbank. Ta už vydala oficiální stanovisko, že bude svým klientům vydávat vyčíslení + všechny potřebné dokumenty k tomu, aby mohli refinancovat do jiné banky. Klienti tak mohou této nabídky využít a svou hypotéku převést v klidu od Sberbank jinam – musí jim k tomu samozřejmě stačit příjmy a hodnota nemovitosti.

Reakce bank na zvýšení úrokových sazeb

31. 3. 2022 zasedla znovu ČNB a znovu došlo ke zvýšení úrokových sazeb vyhlašovaných ČNB. Repo sazba stoupla o + 0,5 %, některé banky na to již stihly zareagovat a dochází k dalšímu zdražování na úrovni komerčních bank. U některých už není možné aktuálně získat sazbu pod 5 %. Započal tedy výprodej sazeb pod 5 %. Očekáváme, že během dubna a první poloviny května se sazby u všech bank dostanou nad tuto hranici 5 %.

Od 1. 4. 2022 začala naplno platit nová příjmová pravidla (regulace LTV, DTI, DSTI). Začínáme cítit první náznaky toho, že pro nízkopříjmovější skupinu už nejsou hypotéky dostupné tak jednoduše jako dřív, musí se hledat složitější cesty s přistoupením spolužadatele apod. A začíná se objevovat i skupina klientů, která na hypotéku nedostáhne již vůbec.

Zdroj informací

Veronika Hegrová, obchodní ředitelka Hyponamiru.cz

Datum

19. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2592 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál