Evžen Korec: Bytové domy se nejvíce staví v Praze, v regionech lidé preferují rodinné domy

Evžen Korec: Bytové domy se nejvíce staví v Praze, v regionech lidé preferují rodinné domy

Výrazný rozdíl v bytové výstavbě stále panuje mezi hlavním městem a ostatními kraji. Zatímco v Praze nové výstavbě dlouhodobě dominují bytové domy, všude jinde naopak lidé preferují rodinné domy. Nic se na tom nezměnilo ani na začátku letošního roku. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle nichž se v rámci celého Česka během prvních dvou měsíců letošního roku začalo stavět celkem 3591 nových bytů v rodinných domech a 1945 bytů v bytových domech.

Zásadní podíl na výstavbě bytových domů má Praha, kde firmy během ledna a února zahájily stavbu bytových domů s celkem 852 byty. Jen 87 nových bytů v hlavním městě začalo vznikat v rodinných domech. Vyrovnaný podíl je už jen v Plzeňském kraji (216 zahájených bytů v rodinných domech a 206 zahájených bytů v bytových domech), kde je v posledních letech aktivní hned několik developerů původně působících pouze v Praze.

V ostatních krajích je poměr opačný. Vůbec nejvíce nových bytů v rodinných domech se letos začalo stavět ve Středočeském kraji, kde jich ČSÚ eviduje 855. Dalších 172 nových bytů pak začaly firmy ve středních Čechách stavět v bytových domech. Vůbec žádný nový byt v bytovém domě letos zatím nezačal růst v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Preference bytových domů v Praze je logická. Mohou za to hlavně omezené rozvojové plochy a vysoká cena stavebních pozemků. Ta se lépe rozdělí mezi více bytů, takže kupujícího vyšší náklady na pořízení pozemku příliš nezatíží. Oproti menším obcím výstavbu bytových domů preferuje i územní plán hlavního města. Získat pozemek pro individuální výstavbu rodinného domu je v Praze extrémně složité a finančně nákladné.

Naopak mnoho hlavně menších obcí, které se potýkají s odlivem obyvatel, nabízí stavební pozemky s výraznou slevou. Také nejsou tak zastavěné jako hlavní město, takže i rozvojových ploch je v menších obcích více. To je ale vykoupeno horší infrastrukturou a menší nabídkou obchodů a služeb, v čem Praha zůstává nedostižná.

Lidé toužící bydlet ve vlastním rodinném domě budou kvůli levnějším stavebním pozemkům i v budoucnu mířit hlavně mimo hlavní město, kde kvůli nedostatku volných rozvojových ploch zůstane dominantní výstavba větších bytových domů s desítkami až stovkami bytů.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

12. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2021 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál