Michal Brožka: Čerpací stanice zvýšily inflaci

Michal Brožka: Čerpací stanice zvýšily inflaci

Spotřebitelské ceny v březnu meziměsíčně vzrostly o 1,7 %. Meziroční míra inflace se tak posunula výš na 12,7 %. Opět to bylo více, než ukazovaly v průměru odhady, ale míra překvapení byla relativně malá, když medián odhadů činil 12,4 %. Náš odhad ukazoval 12,2 %.

Nepřekvapilo, že hlavním cenovým tahounem byly čerpací stanice. Ty meziměsíčně zdražily o téměř 22 % a byly tak i hlavním důvodem silnějšího růstu inflace oproti našemu odhadu. Dalšími podstatnými důvody zdražování byly ceny energií. Plyn zdražil o 7,4 % a elektřina o 1,7 %. Zdražení potravin o 0,8 % bylo v souladu s odhady a jejich příspěvek k meziročně inflaci se o desetinku zvýšil na 1,4 procentního bodu.

Meziroční inflaci nejvíce táhnou ceny související s bydlením, jejichž meziroční příspěvek činí 4,5 pb a dále segment dopravy do kterého spadají pohonné hmoty a jehož příspěvek k inflaci činí 2,3 pb.

Po skoku ze začátku roku již meziměsíční zdražování slábne a s tím počítáme i pro další měsíce. Meziroční míra inflace i tak bude vrcholit mezi 13 – 14 % v polovině letošního roku. Nejistota odhadů zůstává zvýšená.

Ve srovnání s prognózou ČNB je inflace výš o téměř 3 procentní body. Dnes zveřejněné údaje sice jsou dodatečným důvodem, proč čekat zvyšování úrokových sazeb ČNB. Překvapení je nicméně relativně malé a jde na vrub především skokovému zdražení u čerpacích stanic, kde v dubnu pravděpodobně uvidíme zlevnění. V současnosti peněžní trh počítá se zvýšením hlavní úrokové sazby ČNB na 6 %. My počítáme na květnovém zasedání se zvýšením na 5,5 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

11. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.215 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál