Jaromír Gec: Minutes napoví, jak ČNB vnímá sílu inflačních tlaků

Jaromír Gec: Minutes napoví, jak ČNB vnímá sílu inflačních tlaků

ČNB dnes zveřejní zápis z posledního měnového jednání, který může pomoci přiblížit, které argumenty v bankovní radě nakonec převážily při rozhodnutí o zvýšení sazeb o 50 bb na 5 %. Minutes z posledního jednání budou publikovány i v Polsku, kde ve středu tamní centrální banka překvapila trhy razantnějším navýšením klíčové sazby. Z domácích dat dnes bude zveřejněn podíl nezaměstnaných za březen, který podle nás poklesl na 3,4 %. Svou aktualizovanou makroekonomickou prognózu pak zveřejní ministerstvo financí. V regionu bude zajímavou statistikou i březnová inflace v Maďarsku. Trhy dnes budou vstřebávat také pátý balík protiruských sankcí, na kterém se včera večer shodli zástupci EU.

Trh práce v ČR zůstává výrazně napjatý

ČNB dnes zveřejní zápis z posledního jednání bankovní rady. Ten by měl nabídnout podrobnější vhled do úvah centrálních bankéřů, které je minulý týden vedly ke zvýšení sazeb o 50 bb na 5,5 %, přestože – jak uvedl guvernér na tiskové konferenci – experti měnové sekce se přikláněli spíše k navýšení o 75 bb. ČNB tak evidentně vnímá současné inflační tlaky jako velmi silné, a to navzdory ekonomickému poklesu v průběhu roku, který dle revize svého letošního očekávání celoročního růstu ekonomiky na 1,5 % implicitně očekává (i při mezičtvrtletní stagnaci ve všech čtvrtletích by ekonomika letos vzrostla o 1,8 % vlivem nízké srovnávací základny loňského roku). Zajímavé budou také případné konkrétnější zmínky o tom, do jaké míry ČNB hodná aplikovat výjimkování primárních cenových dopadů války na Ukrajině do tuzemské inflace (zmíněné rovněž na tiskové konferenci) a zda jsou někteří členové bankovní rady nakloněni případnému používání kurzu jako nástroje měnové politiky.

Minutes dnes publikuje i polská centrální banka. Ty budou tentokrát obzvlášť zajímavé, jelikož se na středečním zasedání nepotvrdily předpoklady o „holubičím“ naladění NBP a očekávaném zdůrazňování rizik pro reálnou ekonomiku. Polská centrální banka naopak trhy překvapila vyšším růstem sazeb, když zvedla klíčovou úrokovou sazbu o 100 bb na 4,5 %.

Z domácích dat se dnes dočkáme podílu nezaměstnaných osob z MPSV za březen. Ten by měl poklesnout po sezónním očištění o 0,1 pb na 3,2 %. Výrazné napětí domácího trhu práce se tak postupně zvyšuje a v prostředí vysoké inflace přispěje k tlaku na rychlejší růst nominálních mezd. Před pondělní tuzemskou inflací za březen bude stát za pozornost i dnešní růst spotřebitelských cen v Maďarsku za stejný měsíc.

Německý průmysl před válkou rostl jen mírně

Devizové trhy včera vstřebávaly středeční zveřejnění velmi jestřábího vyznění zápisu z posledního jednání americké centrální banky, na základě kterého i my vidíme na dalším zasedání FOMC, že sazby půjdou nahoru o 50 bb. Z pohledu dolaru dobrá zpráva. Ten včera k euru posílil o dalších 0,3 % a i dnes ráno se držel viditelně pod 1,09 EUR/USD.

Včerejší ekonomické indikátory obchodování na trzích nijak zásadně neovlivnily. Čísla německé průmyslové výroby za únor ukázala v souladu s tržním očekáváním na její mírný meziměsíční vzestup o 0,2 %. Nicméně celkem významně směrem dolů byl revidován údaj za leden. Celkově tak německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí patrně svým růstem příliš neoslní, když minulý týden zklamaly i únorové maloobchodní tržby. Ty podle včera zveřejněné statistiky ve srovnání s tržním konsensem skončily níže také v celé eurozóně. Další silná data naopak přišla včera z amerického trhu práce v podobě týdenního počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Pouhých 166 tisíc je nejnižší číslo od roku 1968.

Dále sílící spekulace na agresivní utahování americké měnové politiky vedlo k výprodejům středoevropských měn. Zlotý i forint se ale rychle oklepaly a za včerejšek si připsaly zisky. Česká koruna nikoliv. Ta se po včerejším ranním oslabení nad 24,50 CZK/EUR nakonec stabilizovala těsně nad touto úrovní.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2785 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál