Michaela Tomášková: Rychlejší povolování je cesta z krize

Michaela Tomášková: Rychlejší povolování je cesta z krize

Stavby povolené v posledním pololetí loňského roku by do české ekonomiky mohly přinést skoro 916 miliard korun. Výstavba bytů se na tomto přínosu podílí třetinou. Ukázala to nová analýza společností Central Group a KPMG. Stavebnictví má obrovský multiplikační efekt, každá koruna do něj investovaná se do ekonomiky vrátí třikrát.

V Praze se v únoru povolilo 682 nových bytů v bytových domech. Spolu s lednem je to dohromady 852 nových bytů pro Prahu. Za celý rok by se metropole dočkala okolo 5 tisíc bytů, což je zhruba půlka potřebného počtu.

Jak ukazuje tzv. Barometr stavebnictví, který je součástí velké analýzy Central Group a KPMG, nová bytová výstavba má obrovský ekonomický dopad. Byty povolené ve druhém pololetí roku 2021 by státu mohly přinést 303 miliard. A jejich význam stoupá. Ve srovnání s předchozím půlrokem je to o 30 % větší objem peněz.

Urychlit povolování nové bytové výstavby by proto mělo být v maximálním zájmu státu. Nejenže je řešením bytové krize, ale zároveň nasytí i státní rozpočet, který se nyní potýká s následky pandemie a války na Ukrajině.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

6. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1856 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál