Evžen Korec: Stavebnictví díky nízké srovnávací základně v únoru rostlo, čeká ho ale velký náraz

Evžen Korec: Stavebnictví díky nízké srovnávací základně v únoru rostlo, čeká ho ale velký náraz

Velmi nízká srovnávací základna a příznivé únorové počasí způsobilo, že české stavebnictví v letošním druhém měsíci meziročně vzrostlo o slušných 18,9 procenta. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla únorová stavební produkce o 4,8 procenta vyšší než ta lednová. Mohlo by se zdát, že se české stavebnictví zvedá, ale není to tak. Ani tento růst nedokázal kompenzovat předchozí koronavirový propad, navíc sektor kvůli válce na Ukrajině čekají hodně špatné časy.

Už dlouho upozorňuji na to, že je české stavebnictví závislé na pracovnících ze zahraničí, mezi nimiž dominují právě Ukrajinci. Dostali jsme se do situace, že bez nich se v Česku nepostaví žádná větší stavba. Mnoho ukrajinských pracovníků však dostalo povolávací rozkaz a odešlo bránit svou napadenou vlast. V Česku tak nyní výrazně chybí.

Zásadní problém válka na Ukrajině představuje také v tom, že se narušil dodavatelský řetězec, což se začíná projevovat v nedostatku stavebního materiálu. Aktuálně nejpalčivější situace se týká oceli používané například do výztuží. Ta se k nám dováží právě z Ukrajiny, tyto dodávky jsou nyní kvůli probíhající válce komplikované nebo dokonce úplně přerušené. Dokončení některých velkých staveb se kvůli tomu s největší pravděpodobností oddálí. Výrazně však rostou ceny prakticky všech stavebních materiálů.

Komplikace to působí hlavně největším stavebním firmám, které jsou přitom podle ČSÚ tahounem letošního statistického růstu. Některé však už avizovaly zpoždění svých staveb, jiné dokonce odstupují od vysoutěžených zakázek. Kvůli radikálnímu růstu cen totiž nejsou schopné garantovat jejich ekonomickou udržitelnost.

Situace není příznivá ani v bytové výstavbě. Počet zahájených bytů v rámci celého Česka sice v únoru meziročně vzrostl o 26,1 procenta na 3691 bytů, ale vzhledem k aktuální situaci je otázkou, kolik se jich stihne dokončit včas. A za jakou cenu. Nejvíce bytů v rámci nové výstavby začaly firmy stavět ve Středočeském kraji (1038 zahájených bytů), následuje Praha (939 zahájených bytů) a Jihomoravský kraj (814 zahájených bytů). Méně než sto nových bytů se letos začalo stavět jen v Karlovarském kraji (83 zahájených bytů).

Stavebnictví je sektor, který na aktuální podněty reaguje se zpožděním. Spousta staveb se domlouvá dlouho dopředu, takže při příchodu krize firmy pracují na dříve zahájených zakázkách. Současná situace však příchod problémů výrazně urychluje. Už v březnových datech nejspíš uvidíme, jak válka na Ukrajině zasáhla jeden z pilířů české ekonomiky. Obávám se ale, že horší měsíce nás teprve čekají.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

6. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1805 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál