Jana Steckerová: V únoru se utrácelo za pohonné hmoty i nepotravinářské zboží

Jana Steckerová: V únoru se utrácelo za pohonné hmoty i nepotravinářské zboží

Maloobchodní tržby po očištění o prodeje motorových vozidel v únoru reálně stagnovaly. Vyšší byly nákupy pohonných hmot (+1,9 % m/m) a nepotravinářského zboží (+1,0 % m/m), naopak méně se v únoru prodalo potravin (2,2 %). V meziročním srovnání maloobchodní tržby reálně stouply o 4,6 %. Data však byla opět výrazně ovlivněna nízkou srovnávací základnou z loňského roku, kdy prodeje trpěly omezeními spojenými s koronavirem.

Tržby ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví tak vzrostly meziročně o 119,3 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 34,6 %, s výrobky pro domácnost o 17,3 %. Otevřené kamenné obchody v letošním roce se pak naopak promítají do poklesu prodejů přes internet. Ty se v únoru meziročně snížily o 10 %. Určité překvapení přinesly tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které vzrostly reálně meziměsíčně o 2,8 % a meziročně se snížily o 1,0 %. Zde jsme čekali horší výsledky. Rostly však opravy motorových vozidel, zatímco tržby za prodej motorových vozidel se snížily.

Březnové maloobchodní tržby budou zřejmě opět negativně ovlivněny rychle rostoucí inflací a s tím spojenou zhoršenou spotřebitelskou důvěrou. Na druhou stranu se na výsledcích může odrazit snaha předzásobit se pohonnými hmotami kvůli obavám z jejich dalšího cenové růstu. V určitých segmentech může docházet k vyšším prodejům v souvislosti s pomocí Ukrajině. U automobilů zůstane i nadále problém spíše na straně nabídky než poptávky.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Komerční banka, a.s.

Datum

5. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1372 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál