Jan Vejmělek: Tuzemští spotřebitelé jsou opatrní kvůli rostoucí inflaci

Jan Vejmělek: Tuzemští spotřebitelé jsou opatrní kvůli rostoucí inflaci

Únorové maloobchodní tržby v Česku ukážou na slabou dynamiku ve světle obav, které tuzemským domácnostem přináší rostoucí inflace. Rychlý růst cen v kombinaci s válkou na Ukrajině se podepisuje na poklesu spotřebitelské důvěry napříč Evropou či Amerikou. Finální březnová PMI z Evropy potvrdí pokles i v případě podnikatelské důvěry, ne ale nijak dramatický. Důvěra podnikatelů v amerických službách dokonce za březen vzrostla. Únorová bilance tamního zahraničního obchodu tradičně trhy zajímat nebude.

V americkém sektoru služeb aktivita silně roste

Válka na Ukrajině samozřejmě přinesla výrazné zvýšení ekonomické nejistoty. Dramaticky dopadla do spotřebitelské důvěry, kterou již tak srážela rostoucí inflace. Pokles zaznamenala i podnikatelská důvěra, ani tady ale nešlo o propady nijak zásadní. Dnešní finální odhad kompozitního PMI za březen z eurozóny zaznamená podle nás mírnou sestupnou revizi. I tak ale zůstane bezpečně v pásmu zvyšující se aktivity. To je příslibem, že i za Q2 22 by ekonomika eurozóny mohla vykázat mezičtvrtletní růst. Z USA čekáme odpoledne silné ISM ze sektoru služeb. Tady po únorovém propadu v důsledku pandemie omikronu předpokládáme za březen svižné oživení aktivity, a to zejména v odvětví cestování a zábavy. Únorová bilance zahraničního obchodu USA přinese mírné snížení schodku, pro finanční trhy to ale nebude impulsem. Ty ocení spíše zmíněný silný ISM ze služeb, ve prospěch dolaru nadále hraje také geopolitika a úrokový diferenciál. Americká měna tak má šanci své včerejší zisky dnes dále vylepšit.

U nás v tuzemsku se dnes dočkáme únorových statistik maloobchodních tržeb. I když se náš odhad nachází mírně nad tržním konsensem, vyznění dat nebude podle nás nijak optimistické. České domácnosti trápí rychle se zvyšující inflace, která držela spotřebitelskou důvěru na nízkých úrovních už před válkou na Ukrajině. Nadále slabá čísla budou reportovat prodejci automobilů. Tady to ale není až tak o slabé poptávce, jako o omezené nabídce kvůli problémům ve výrobním řetězci, zejména v případě Škody Auto. U prodejů aut tak předpokládáme pouze mírný meziměsíční růst prodejů o 0,2 %, v meziročním vyjádření pak pokles o 6,7 %. V případě maloobchodních tržeb bez aut čekáme po lednovém meziměsíčním růstu o 1,6 % jejich reálné snížení o 0,4 %, což by v meziročním vyjádření znamenalo meziroční růst o 5,5 %. Se zahrnutím prodeje aut by tak maloobchodní tržby měly vykázat meziroční růst o slabých 1,5 %. Kombinace slabších dat a zvýšeného geopolitického rizika by dnes měly hrát spíše v neprospěch tuzemské měny.

Geopolitika opět pomohla dolaru

Do nového týdne vstoupily finanční trhy pod vlivem brutálních obrázků z ukrajinské Guči. Ty vyvolaly silnou reakci ze strany politické reprezentace na obou stranách Atlantického oceánu a reálně spustily práce na pátém balíčku sankcí vůči Rusku. Z této situace dolar jako měna bezpečného přístavu samozřejmě profituje. Kurz eura k dolaru se tak během evropské seance sesunul z ranních kotací kolem 1,105 USD/EUR k odpoledním 1,10 USD/EUR. Euro tak nebylo schopné zúročit silná únorová data z německého zahraničního obchodu, zejména pokud jde o meziměsíční dynamiky vývozu a dovozu. Zklamání naopak přinesl dubnový Sentix důvěry investorů v eurozóně, který zaznamenal dramatický propad na nejnižší hodnotu od července 2020. Odpolední podnikové objednávky z USA za únor pak překvapily mírně pozitivně.

Na lokálním devizovém trhu včera panoval klid, koruna měla tendenci pouze lehce posilovat. Nicméně její kurz se držel v opravdu úzkém pásmu mezi 24,32-36 CZK/EUR. Podobná byla i situace na polském zlotém. Jedině maďarský forint včera mírně ztratil, lehce přes půl procenta. Tamní měna tak neocenila ústavní většinu staronového premiéra V. Orbána.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

5. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0709 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál