Bohumil Trampota: Praha roste třetí týden v řadě, Evropa ještě v plusu, Amerika na nule

Bohumil Trampota: Praha roste třetí týden v řadě, Evropa ještě v plusu, Amerika na nule

Akcie samozřejmě reagovaly na vývoj války na Ukrajině. V úterý došlo ve vyjednáváních k posunu, a hned to bylo vidět napříč trhy (viz tabulka níže), kdy indexy slušně posilovaly. Reagovaly také na ostatní zprávy, které z válečného stavu vyplývají. Například platba / neplatba za energetické komodity v rublech. Ale ozval se také covid. Je tu a nikam nezmizel, jen je jakoby na druhé koleji. V megapoli Šanghaji kvůli pandemické vlně začal platit lockdown.

Co se týká makrodat, tak ta z trhu práce byla docela dobrá jak v Německu, tak v USA. Vyšší inflace překvapila v Eurozóně, zato ČNB a její 50 bb zvýšení sazeb bylo více méně v souladu s trhem. Zveřejněná data v podstatě dokreslila obrázek, proč se bude měnová politika dál utahovat.

Americký trh

Hlavní index S&P500 od pondělí do čtvrtka mírně ztratil (-0,28 %, 4 530,41 b.). Dnes otevírá cca dvě desetinky v plusu. Nicméně své ranní zisky již odevzdal a obchoduje se v mínusu. Je opravdu velmi těžké předpovědět, jak to dnes skončí. Pravděpodobně se týdenní účet zastaví někde kolem nuly.

Evropské akciové trhy

Evropský index STOXX Europe 600 prakticky od začátku dnešního obchodování roste a ke konci dochází k mírné korekci. Krátce před koncem dnešního obchodování je silnější o +0,48 % (458,04 b.). Za celý týden to vypadá na zisk zhruba jednoho procenta. .

Pražská burza

Pátek

Zhruba polovina titulů na pražské burze skončila dnes v plusu a druhá oslabila. Hlavní index dnes podobně jako ostatní burzy posílil o +0,44 % (1 373,34 b.).

Nejlepší byl ČEZ, který si dnes připsal +2,05 % (945 CZK). Žádné podstatné zprávy nezazněly, takže je to pravděpodobně reakce na vysoké ceny elektřiny. Erste (+0,80 %, 828,40 CZK) a Zbrojovka (+0,65 %, 618 CZK) skončily na pomyslném druhém a třetím místě se ziskem do jednoho procenta.

Na opačném konci pelotonu se pohybovaly Philip Morris ČR (-1,03 %, 17 220 CZK), VIG (0,69 %, 576 CZK) a Komerční banka (-0,47 %, 853 CZK).

Týdenní výkon

Hlavní pražský index PX rostl třetí týden v řadě. Tento týden si připsal +1,99 % (1 373,34 b.). A při letmém pohledu na obě strany Atlantiku to bude jeden z těch lepších, ne-li nejlepší výkon.

Hvězdou týdne, a to tak že o opravdu hodně, se stal ČEZ. Za celý týden s lehkostí motýlího letu hravě překonal 900 CZK hranici a uzavřel týden na 945 CZK, což v relativním hodnocení znamená +8,25 %, respektive +72 CZK. Jednak to může být stále dozvuk reportovaných výsledků a zejména opravdu silného výhledu na tento rok i další roky, druhým důvodem pak zřejmě je extrémně vysoká cena elektřiny. Pro ČEZ je to čtvrtý růstový týden v řadě. Za tu dobu vyskočila jeho cena o +15,2 %. Druhá skončila Erste Group, která stejně jako ČEZ roste čtvrtým týdnem v řadě. Za tento týden přidala slušných +1,89 % (828,40 CZK). Za zmíněné čtyři týdny pak +14,6 %. O necelé procento vzrostla ještě Moneta Money Bank (+0,90 %, 89,80 CZK).

Za celý týden oslabily pouze Avast (-3,43 %, 166,10 CZK). Připomínáme, že hotovostní nabídka Nortonu na koupi celého Avastu je asi 185,50 CZK a nabízí se tak prémie +11,7 % (ve srovnání s současnou cenou 166,10 CZK). Dalším opozdilcem je pojišťovna VIG (-2,04 %, 576 CZK) a mírně korigovala Komerční banka (-0,12 %, 853 CZK).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Výsledky za druhé pololetí respektive za celý minulý rok zveřejnil cigaretový výrobce Philip Morris ČR. PMČR je brán investory jako dividendový titul, návrh dividendy ve výši 1 310 CZK na akcii byl asi nejsledovanějším údajem. Dividenda musí být schválena akcionáři a naznačuje hrubý výnos +7,5 %.

Co se dá čekat příští týden?

Co se týká podstatných korporátních zpráv na tituly obchodující se na pražské burze na příští týden, je kalendář prázdný. obchodování na akciových trzích by se mohlo řídit zprávami z fronty nebo novinkami vztahujícími se zejména k energetickým surovinám. Ale to vlastně ovlivňuje zmíněná válka a situace z ní vyplývající.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. dubna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3458 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál