Miloš Filip: Komentář k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ČNB

Miloš Filip: Komentář k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ČNB

Česká národní banka s ohledem na vývoj inflace k dalšímu zvýšení úrokových sazeb přistoupit musela. Ačkoli s sebou tento krok přinese další zdražování hypoték, investičních i spotřebitelských úvěrů, moc jiných nástrojů, jak se pokusit tempo růstu cen zkrotit, ČNB nemá.

Pokud navíc přihlédneme k vývoji cen energií, stavebních materiálů i narušení dodavatelských řetězců, je třeba počítat s dalším růstem nákladů na bydlení v Česku. Z investičního pohledu pak očekávám rozevírání nůžek mezi kvalitními nemovitostmi v atraktivních lokalitách, jež budou dál sloužit jako spolehlivý uchovatel hodnoty především pro investory disponující dostatkem hotovosti, a investičními byty financovanými hypotékou s vysokým LTV, jež se zejména na méně atraktivních místech už nemusí z pohledu výnosu řadě lidí vyplácet držet.

Na poli komerčních nemovitostí můžeme v důsledku dalšího zvýšení korunových úrokových sazeb očekávat, že se stále více developerů a investorů bude snažit zajistit si financování v eurech. Protože nejistoty ohledně dalšího vývoje eurozóny svazují Evropské centrální bance ruce více než dříve a její hlavní úroková sazba zůstává na nule, budou se eurové úvěry v Česku vyplácet čím dál víc. A to přesto, že u nich musíme počítat s náklady na zajištění kurzového rizika.

Zdroj informací

Miloš Filip, ředitel realitního fondu Schönfeld & Co Prémiové nemovitosti

Datum

31. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2348 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál