Michal Brožka: Úrokové sazby ČNB míří nad 5 %

Michal Brožka: Úrokové sazby ČNB míří nad 5 %

Od ČNB se dnes čeká zvýšení klíčové úrokové sazby o 50–75 bb. Důvodem jsou stále přítomné vysoké proinflační tlaky. Statistika českého HDP za 4Q bude zajímat jen analytiky. Americká data nezmírní očekávání finančního trhu ohledně rychlého růstu úrokových sazeb v USA. USA zvažují uvolnění ropných rezerv.

 

 

Obavy z inflačních tlaků přetrvávají

Kromě stále dominantní geopolitiky dnes korunové obchodníky bude především zajímat zasedání ČNB. Naše prognóza počítá se zvýšením hlavní úrokové sazby o 50 bb na 5,0 %, nicméně peněžní trh se přiklání spíše k růstu o 75 bb. Finanční trh i naše prognóza rovněž očekávají, že ani zde se sazby nezastaví. My počítáme s dosažením úrovně 2T repo sazby 5,50 % v květnu a trh míří ještě o 25 bb výše. Komunikace tohoto výhledu ze strany ČNB bude důležitá. Prozatím počítáme s tím, že ČNB bude ke krocení inflace využívat především nástroj úrokových sazeb, ale debata o potenciálním využití intervencí na devizovém trhu je rovněž relevantní. ČNB tentokrát nebude mít novou prognózu, takže bude hodnotit dosavadní vývoj v kontextu prognózy a rizik té stávající. Ta očekávala inflaci v únoru na úrovni 9,7 %, namísto toho inflace dosáhla 11,1 %.

Navíc je vysoce pravděpodobné, že v březnu se odchylka od prognózy ještě výrazně navýší. Hlavním důvodem budou nejádrové složky inflace, zejména ceny u čerpacích stanic. Zvýšení sazeb o 50 bb či dokonce méně by pro trh bylo v současném nastavení zklamáním, které by mohlo oslabit korunu, a i tento faktor by mohl sehrát roli při rozhodování o sazbách. Dnes zveřejněné údaje o struktuře HDP ČR za čtvrtý kvartál budou sice zajímavé analyticky, ale pro finanční trh bude tato předválečná statistika na periferii zájmu.

V USA bude zveřejněn vývoj příjmů a výdajů domácností včetně cenových indexů. To jsou údaje důležité pro Fed. Jeho klíčová sazba je zatím velmi nízko na úrovni 0,25 % – 0,50 %. Během dvanácti měsíců trh počítá s jejím navýšením nad 2,5 % a to navíc při kvantitativním utahování. To není málo. Připomeňme, že výhled utahování měnové politiky Fedu je významným argumentem proti výraznějšímu posilování české koruny. Obavy z vysoké inflace rovněž podle včerejších zpráv vedou Bílý dům k úvahám o uvolnění významné části ropných rezerv, na což cena ropy WTI dnes ráno reagovala poklesem o 6 % pod 102 USD/barel.

Německá inflace nad 7 %

Na trzích včera převládala spíše opatrná nálada. Akciové trhy v USA klesaly a úterní naděje na de-eskalaci konfliktu na Ukrajině opadaly. Dluhopisové výnosy v USA se snížily, a naopak německé protějšky rostly. K tomu pomohlo i zveřejnění výsledku inflace v Německu za březen. Meziměsíčně se zde ceny zvýšily o 2,5 % a jejich meziroční růst tak zrychlil na 7,6 % z předchozího tempa 5,5 %. To bylo výrazně nad očekáváním analytiků, kteří v průměru počítali s 6,8 % y/y. Důvodem vyššího růstu byly především energie, doprava a potraviny. Zveřejněná data z trhu práce USA (ADP) byla silná, ale blízko odhadů, takže tržní impuls nezavdala. Naopak struktura HDP za 4Q ukázala pomalejší růst spotřeby domácností. Spekulace na zvyšování úrokových sazeb Fedu mírně klesly. Americký dolar tak proti euru slábl. Středoevropské měny si udržely předvčerejší zisky. Koruna zůstávala blízko hladiny 24,45 EUR/CZK.

Z geopolitických zpráv zaujala ta od tajných služeb USA. Hovoří o špatné informovanosti ruského prezidenta ohledně vojenského postupu i dopadu ekonomických sankcí a vznikající nedůvěře mezi ním a jeho poradci, kteří se obávají o pravdivě informovat.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

31. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3965 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál