Jaromír Gec: ČNB nepřekvapivě zvedla sazby na 5 %

Jaromír Gec: ČNB nepřekvapivě zvedla sazby na 5 %

ČNB dnes opět zvýšila úrokové sazby. Klíčová dvoutýdenní repo sazba vzrostla o dalších 50 bb na 5 %, což odpovídalo našim očekáváním, avšak zaostalo za finančním trhem, který se klonil spíše k nárůstu o 75 bb. Na tiskové konferenci po rozhodnutí guvernér uvedl, že bilance rizik poslední prognózy ČNB je vychýlena směrem k nižšímu ekonomickému růstu a vyšší inflaci.

Dalšímu výraznějšímu růstu sazeb však podle nás nenahrává zmínka o tom, že ČNB bude výjimkovat primární cenové dopady konfliktu na Ukrajině, a to vzhledem k jejich externí a nabídkové povaze. V souladu s tím nadále očekáváme na příštím zasedání v květnu růst sazeb o dalších 50 bb na 5,5 % a jejich následné setrvání na této úrovni po zbytek letošního roku. Na tiskové konferenci guvernér také zmínil, že experti měnové sekce doporučovali mírně vyšší ‚hike‘ o 75 bb, členové bankovní rady se ale nakonec většinově přiklonili k menšímu nárůstu o 50 bb. Ohledně použití kurzu jako nástroje měnové politiky guvernér uvedl, že nadále preferuje jako primární nástroj úrokové sazby, nicméně debatu o použití kurzu do budoucna nevylučuje. Více o dnešním zasedání zde: https://bit.ly/3tVl9AF.

Březnové statistiky potvrdily odolnost německého trhu práce. Počet nezaměstnaných i po propuknutí konfliktu na Ukrajině dále mírně klesal. Míra nezaměstnanosti se přitom dle očekávání stabilizovala na 5 %. O něco více „znepokojující“ byly německé maloobchodní tržby, které v únoru meziměsíčně vzrostly „jen“ o 0,3 %, a to navíc při výrazné revizi lednových dat směrem dolů z původních 2 % m/m na 0 %. To naznačuje, že dynamika spotřeby domácností byla v zemi našeho hlavního obchodního partnera v letošním prvním čtvrtletí slabá už před válkou na Ukrajině. Zda slabší poptávkovou stranu vykompenzuje výrobní sektor napoví statistiky průmyslové produkce a zakázek příští týden.

Na trzích dnes převládal spíše negativní sentiment, a to při relativně nízké volatilitě. Akcie dnes odpoledne v Americe mírně klesaly, výraznější ztráty pak přinesla evropská seance. Částečně tak opadl optimismus z předchozích dní, kdy trhy reagovaly na náznaky posunu ve vyjednáváních a zprávy o deeskalaci konfliktu. To se však prozatím na bojišti nepotvrdilo a NATO naopak varuje před plánem Ruska na zintenzivnění útoků. Cena ropy Brent dnes poklesla o přibližně 5 USD/barel na 108 USD/barel, a to patrně v reakci na zprávy o uvolnění strategických rezerv této komodity ze strany USA s cílem tlumit inflační tlaky z cen energií.

Dolar dnes v tomto prostředí k euru posílil o zhruba 0,5 % k hladině 1,11 USD/EUR. Polský zlotý i maďarský forint tak mírně ztrácely. Reakce koruny navzdory určitému zklamání trhu z mírnějšího než trhy očekávaného růstu sazeb byla poměrně vlažná. Česká koruna se tak obchodovala po celý den v poměrně úzkém pásmu 24,36-24,48 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

31. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3155 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál